Sportska hala u Zlatar Bistrici u Hrvatskom zagorju; Foto: Bosnić+Dorotić
Izdvojeno, Regionalni projekti

Zakošeni betonski paneli i zeleni agregat dominiraju novom sportskom dvoranom kraj Zagreba

Karakteristična fasada omogućava prodor svetla u unutrašnjost dvorane, ali istovremeno sprečava prodor sunčeve svetlosti sa nepovoljne zapadne strane.

Zagrebački NOP Studio, koji se na našem portalu premijerno predstavio početkom maja, potpisuje i projekat nove sportske dvorane u Zlatar Bistrici, mestu u središtu Hrvatskog zagorja, smeštenom uz desnu obalu reke Krapine.

Projektovana za potrebe zajednice i takmičarskih klubova na mestu školske sportske sale oštećene u požaru, nova dvorana pokazuje ambiciju malih sredina da putem sporta postanu mesta i za velike događaje.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Koncepcijom je odgovoreno na topografske i urbanističke uslove; Foto: Bosnić+Dorotić

Razrešavanje razlike u visini terena

Kako objašnjava hrvatski arhitekta i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš, dvorana je smeštena na delu terena koji pada prema zapadu i njena koncepcija je odgovor na topografske i urbanističke uslove.

„Naime, oko dvorane se razrešava veza između školskog trga i denivelisanog platoa s otvorenim igralištem i školskim parkiralištem na koje mini-busom ili automobilima stižu deca iz okolnih mesta“ – navodi Mrduljaš.

Tako, dodaje on, spoljašnji perimetar dvorane služi kao ključna pešačka spona koja je rešena kao sistem paralelnih stepeništa i rampe.

„Analogno eksterijerskim pešačkim rutama, i sama prostorna koncepcija dvorane bazira se na razrešavanju razlike u visini terena“ – zaključuje Mrduljaš.

Situacija

Objekat dvorane sa velikim rasponima donekle koristi logiku i rešenja velikih hala.

Prema rečima arhitekata iz NOP studija, objekat dvorane sa velikim rasponima donekle koristi logiku i rešenja velikih hala za koja postoje spremna tehnička rešenja koja se prilagođavaju za ovu svrhu.

Fasade su uglavnom planirane kao sistem prefabrikovanih betonskih elemenata. Zidovi su projektovani kao troslojni elementi sa središnjim slojem u funkciji izolacije, dok su spoljašnje i unutrašnje površine završno obrađene u kontrolisanim uslovima.

Spoljašnje i unutrašnje površine završno su obrađene u kontrolisanim uslovima; Foto: Bosnić+Dorotić

Zakošena betonska fasada

Dolomitni agregat dijabaz koji je korišćen u betonu kao spoljašnja površina fasade, svojim karakteristikama i tamno zelenom bojom asocira na lokalne materijale, prvenstveno na sljemenski kamen koji je eksploatisan i nije se ne može nabaviti.

Zapadna uzdužna fasada projektovana je sa karakterističnim zakošenim betonskim panelima koji omogućavaju prodor svetla u unutrašnjost dvorane, ali istovremeno sprečavaju preterano osunčanje sa nepovoljne zapadne strane.

„Razlika u zakošenju poteza panela rezultira i u različitim refleksijama neba na betonskim površinama, pa nastaju diskretne varijacije ne samo tonaliteta ili nijansi, nego i boja  – sredinom umereno oblačnog dana paneli se čitaju u gradacijama od olovno sive do zagasito zelene, dok u satima sutona tokom vedrih dana raspoznajemo i toplije nijanse“, objašnjava Maroje Mrduljaš.

Razlika u zakošenju poteza panela rezultira i u različitim refleksijama neba na fasadi; Foto: Arhiva NOP Studio

Drveni elementi korišćeni su u svrhu akustike i opreme, kao akcenti poput klupa na tribinama ili obloge zidova oko terena.

Kako je na parceli teren u padu od istoka prema zapadu, u enterijeru je ostvaren prostorni kontinuitet od povišene galerije u nivou školskog trga do sportskih terena koji su u nivou pristupa na jugu.

Enterijer definišu krovni drveni lamelirani nosači i sekundarna konstrukcija, a dosledno su korišćeni drveni elementi u svrhu akustike i opreme, kao akcenti poput klupa na tribinama ili obloge zidova oko terena.

„Znatan projektantski napor uložen je u brižljivu modularnu koordinaciju gradivnih i infrastrukturnih elemenata, pa je u geometriju konstrukcije integrisana i mreža elemenata rasvete, dok je oprema sistema klimatizacije i ventilacije neobično uredno i skladno dimenzionirana“ – ističe Mrduljaš.

U geometriju konstrukcije integrisana je i mreža elemenata rasvete; Foto: Bosnić+Dorotić

Jasna urbanistička logika i tektonička preciznost

Kako zaključuje arhitekta Mrduljaš, svi aspekti projekta tretirani su s jednakom pažnjom, pa su time i svi događaji koji se u dvorani i oko nje odvijaju dobili promišljen i prikladan arhitektonski okvir – od velikih priredbi u kojima učestvuje čitava zajednica, pa do intimnog, neformalnog druženja.

„Jasna urbanistička logika, formalno zanimljivo ‘dekonstruisano’ zapadno pročelje zgrade i tektonička preciznost čitavog sklopa doprinele su prepoznatljivosti i identitetu ne samo školskog kompleksa nego i čitavog mesta“ – navodi Mrduljaš na kraju.

Događaji u dvorani i oko nje dobili su promišljen i prikladan arhitektonski okvir; Foto: Bosnić+Dorotić

Grafički prilozi

Situacija
Situacija

Foto-galerija

Sportska hala u Zlatar Bistrici u Hrvatskom zagorju; Foto: Bosnić+Dorotić
Sportska hala u Zlatar Bistrici u Hrvatskom zagorju; Foto: Bosnić+Dorotić

Faktografija

 • lokacija: Zlatar Bistrica, Krapinsko-zagorska županija, Hrvatska
 • godina izgradnje: 2021.
 • investitor: OŠ „Zlatar Bistrica“, Zlatar Bistrica
 • autor arhitekure: Ivan Galić, dipl. ing. arh./NOP Studio
 • saradnici: Rea Vidović, mag. ing. arh., Robert Bodiš, dipl. ing. arh.
 • izvođači: Zagorjegradnja d.o.o. (glavni izvođač), Beton Lučko d.o.o. (prefabrikovani AB elementi), Drvene konstrukcije d.o.o. (drvena nosiva konstrukcija)
 • fotografije: Bosnić+Dorotić, arhiva NOP Studija
 • dron fotografija: Danijel Krznarić

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. Milena

  Vrlo dobar projekat!
  Jedino gde su, da ne kazem pogresili, ali ipak su mogli naci drugu soluciju u izboru materijala i boje otvorenog terena uz sami objekat. No, mozda su arhitekti razmisljali monohromatski, spajajuci tamnu fasadu sa asfaltiranim terenom.. Vreme ce pokazati uostalom.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *