Central Park u Njujorku postaje energetski i ekološki održiv
Izdvojeno, Urbanizam

Prvi park s LEED Gold sertifikatom

Projekat vredan 150 miliona dolara, ima za cilj da se popravi oštećena eko i hidro struktura čuvenog Central Parka u Njujorku korišćenjem ekološki odgovornih sistema.

Nove strukture u Central Parku, uključujući rekreativni centar, bazen i klizalište biće izgrađene u skladu s kriterijumima sertifikata LEED Gold. Početak radova na rekonstrukciji ovog dela parka najavljen je za naredno proleće, a očekuje se da će radovi biti gotovi 2024. godine.

Postojeće klizalište i bazen iz 1966. godine trenutno remete vezu između jezera Harlem Meer i živopisne Ravine na jugu parka, te će ove strukture biti izmeštene kako bi plovni put ponovo bio uspostavljen.

Srušene strukture će se reciklirati kako bi se koristile za izgradnju novih objekata.

Kako bi se posetioci ponovo povezali s vodom, biće uspostavljeno krivudavo šetalište preko niza manjih ostrvaca i nove močvare.

Novi objekat, koji teži dobijanju sertifikata LEED Gold biće izgrađen od lokalnih prirodnih materijala, uključujući drvo, kamen i staklo. Srušene strukture će se takođe reciklirati kako bi se koristile za izgradnju novih objekata.

Letnja šema
Zimska šema

Vizuelna veza otvorenog i zatvorenog

Stakleni zidovi, naglašeni vitkim drvenim stubovima, puštaće dnevnu svetlost unutar novog rekreaktivnog centra kako bi se što više smanjila potreba za dodatnom rasvetom, a ujedno će se uspostaviti vizuelan veza sa rekreativnim prostorima na otvorenom.

Krov objekta će biti izveden kao dodatni javni prostor za okupljanje i na ovaj način će ublažiti i efekat urbanog toplotnog ostrva.

Odgovorna građevinska praksa

„Temeljno načelo projekta proizilazi iz vodećeg cilja restauracije: popravka oštećene ekologije i hidrologije lokacije, što se filtrira kroz svaki aspekt posvećenosti projektu održivosti i najvišim standardima ekološki odgovorne građevinske prakse.“ – piše u saopštenju Central Park Conservancy, neprofitne organizacije koja je i predstavila ovaj inovativni projekat.

Rendering: Central Park Conservancy

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *