Foto: Tomáš Rasl
Svetski projekti

Planinska kuća u nacionalnom parku Šumava

Objekat je inspirisan i izveden u skladu sa lokalnim građevinskim tradicijama, a ujedno ispunjava i standarde postavljene za komforan život čoveka 21. veka.

Planinska kuća od 462 kvadrata, smeštena na visini od 1.000 metara nadmorske visine, pleni pažnju svojom veličinom ali i prirodnim izgledom i materijalima zahvaljujući kojoj se lako uklapa u okruženje. Arhitektonska firma Triarchitekti projekat je osmislila na način da objekat stanarima dve stambene celine omogući potpuni komfor, dok uživaju u pogledu na netaknutu okolnu prirodu nacionalnog parka Šumava u Češkoj.

Foto: Tomáš Rasl

Bazu objekta čini betonski podrum koji nosi teret cele planinske kuće napravljene od drvenih CLT panela.

Organizacija prostora je zasnovana na principu koji se na ovom prostoru tradicionalna primenjuje već vekovima. Naime, dve stambene jedinice postavljene su poprečno, jedna naspram druge sa međusobnom odnosom koji je kao u ogledalu.

Obe jedinice imaju zasebni prednji i zadnji ulaz, ali i pojedine zajedničke prostore. Zajednički sadržaji uključuju podrum sa tehničkim prostorom, saunu u prizemlju i višenamensku ulaznu zonu i trem, ali i spavaću sobu na potkrovlju.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl

Beton i drvo

U konstruktivnom pogledu, bazu objekta čini betonski podrum i stepeništa koja nosi teret cele planinske kuće napravljene od drveta. Primenjeni drveni CLT paneli čine objekat veoma stabilnim, a ujedno su i ekološki prihvatljivi i karakteriše ih brza montaža.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl

Oblik kuće i materijali primenjeni na objektu potpuno poštuju tradiciju.

Fasada je izvedena od tradicionalnih drvenih obloga sa dekorativnim elementima koji naglašavaju vertikalnost.

Foto: Tomáš Rasl
Foto: Tomáš Rasl

Krov je izveden od prirodnog škriljca, dok je cokla kuće napravljena od lokalnog granita, koji štiti objekat od surovih vremenskih uslova na planini.

Foto: Tomáš Rasl

Grafičke podloge

Situacija
Situacija
Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova potkrovlja
Osnova potkrovlja

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *