Uklanjanje brane Vezins na reci Selin; Foto: Roberto Epple / ERN
Građevinarstvo, Izdvojeno

U Francuskoj počelo najveće uklanjanje hidroelektrane u Evropi ikada

Uklanjanje brane visine 36 metara oslobodiće reku Selin, što će dovesti životinjski svet nazad u ovaj vodeni tok sve do zaliva Mon Sen Mišel.

Ne treba puno trošiti reči na to koliko su reke bitne za naš ekosistem. Međutim, zabrinjava podatak da samo trećina najdužih reka na svetu slobodno teče – ostale imaju prepreke koje im menjaju protok ili utiču na rečni tok. Sa fragmentacijom i regulacijama vodenog toka, dolazi do brojnih anomalija u ekosistemu. Kako WWF objašnjava, „one stopiraju prirodan tok sedimenata niz reku i sprečavaju migraciju riba čime se utiče na njihov životni ciklus što dovodi opadanja riblje populacije„.

Međutim, iz Francuske stiže vest koja ohrabruje. Naime, u ovoj zemlji počelo je uklanjanje hidroelektrane Vezins i La Roche Qui Boit na reci Selin. Sa svojom visinom od 36 metara, uklanjanje brane Vezins će ujedno biti i do sada najveće uklanjanje jedne brane u Evropi.

Čestitamo Francuskoj na njihovoj akciji uklanjanja brana što će značajno uticati na život migratornih riba poput lososa, jegulje i jesetre.“ – rekao je Andreas Baumüller, ispred WWF-a.

Hidroelektrana Vezins odavno generiše mali profit; Foto: Roberto Epple / ERN

Sa svojom visinom od 36 metara, uklanjanje brane Vezins će ujedno biti i do sada najveće uklanjanje jedne brane u Evropi.

Uklanjanje brane će osloboditi oko 88 kilometara reke Selin, što će uticati da ova reka ponovo slobodno teče. Uklanjanje hidroelektrane će povećati kvalitet vode, uticaće na povratak u njihova prirodna staništa, ali će doneti i brojne prednosti za ljude i prirodu duž reke.

Ove dve brane su u funkciji od 1920. i 1930. godine, međutim one davno ne rade kako treba. Kako asocijacija za uklanjanje brana objašnjava, „rezervoari brana su popunjeni sedimentima, hidroelektrana generiše mali profit, a tokom leti su pravi izvor toksične cijanobakterije.

Iako je uklanjanje ove dve brane veliki korak za civilizaciju i prirodu, poražavajući je podatak da na evropskim rekama ima oko 3.500 različitih barijera. Donacijom građana širom Evrope pokreću se inicijative za uklanjanje brana i oslobađanje rečnih vodotokova.

Zaliv Mon San Mišel; Foto: Uwe Küchler/CC BY 3.0

Losos se vraća u Mon Sen Mišel

Uklanjanje dve brane na reci Selin ne samo da će pozitivno uticati na okolni ekosistem, već će značajno poboljšati prirodne uslove na jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Evropi.

Uklanjanje hidroelektrane Vezins je mala revolucija u Evropi: umesto građenja novih brana, države članice sada prave korake koji utiču na to da reke ponovo učine prohodnim kao i da im vrate biodiverzitet“ – rekao je Roberto Epple, osnivač i predsednik Mreže evropskih reka (ERN).

Kada se brane uklone, priroda se neverovatno brzo može oporaviti pa jedva čekam da vidim kako će losos ponovo zaplivati oko Mon Sen Mišelastenovitog ostrva u kanalu Lamanš sa manastirom koje se nalazi na listi UNESCO Svetske baštine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *