Izdvojeno, Regionalni projekti

Paleo park u Istri sa siluetom dinosaurusa

Vodeni park „iz doba jure“ nikao je u mestašcetu na Jadranskom moru gde su pronađene kosti jednog od najvećih dinosaurusa koji su hodali Zemljom.

Na teritoriji opštine Bale, u Istri, nedaleko od Rovinja, po projektu arhitektonske firme NFO izgrađen je Paleo park koji kombinuje zabavu i edukaciju o dinosaurusima. A što baš ovde?

Naime, tokom 1992. godine u uvali Colona, na obali Bala izronjene su kosti dinosaurusa. Kako se pretpostavlja, u ovom području živelo je čak deset vrsta dinosaurusa, a među njima i brachiosaurus, odnosno jedan od najvećih koji je hodao Zemljom i čija je težina iznosila i do 30 tona, a dužina od 20 pa sve do 25 metara.

Ovo je jedino nalazište na svetu gde su okamenjeni ostaci dinosaurusa pronađeni pod morem.

Zbog ovog istorijski značajnog pronalaska, Bale su ušle na Svetsku listu paleontoloških nalazišta, a posebno je značajno jer je ovo nalazište jedino na svetu gde su okamenjeni ostaci dinosaurusa pronađeni pod morem, a pretpostavlja se da su neki od njih stari čak 200 miliona godina. Sada možete ovo posetiti ovo mesto i uživati u lepoj arhitekturi.

Park na 16.000 kvadrata

Paleo park, se nalazi u okviru kampa Mon Perin, a predstavlja kombinaciju zabavnog vodenog parka i edukativnog istraživačkog poligona, te je cilj kompleksa da se na ovaj način popularizuje i većim masama približi ovo arheološko nalazište.

Fluidne forme

Kompleks, koji je organizovan na površini od 16.000 kvadrata, sadrži raznovrsne zatvorene sadržaje smeštene ispod zelenih krovova koji se svojim fluidnim formama veoma lepo uklapaju u okolne otvorene prostore i čitavu konfiguraciju terena.

 

Vodene površine imaju siluetu dinosaurusa, koja se jasno može videti prilikom šetnje stazama po krovovima.

Verovatno i najzanimljiviji segment kompleksa su vodene površine na otvorenom sa siluetom dinosaurusa, koja se može jasno videti prilikom šetnje stazama na krovovima objekata.

Tople kupke

Kompleks se sastoji od ulaznog hola sa recepcijom, velikog bazena, dečijeg bazena, bazena gde se može uživati u toplim kupkama, zatvorenog ugostiteljskog objekta, koji ima i natkriveni šank na otvorenom, a tu su i kupatila, prostori za sunčanje i suvenirnica.

Šetnje po krovu

Uz prostore gde su smešteni bazeni postavljeno  je nekoliko skulptura dinosaurusa u prirodnim veličinama, a u sklopu dečijeg „arheološkog nalazišta“ u pesku se mogu videti kosti dinosaurusa, a prilikom šetnje po krovu može se pratiti razvoj gmizavaca na Zemlji.

Vodilo se računa da se ne naruši postojeći prirodni ambijent, kako bi se očuvala autohtona vegetacija.

Prilikom projektovanja vodilo se računa da se ne naruši postojeći prirodni ambijent, kako bi se očuvala autohtona vegetacija.

I komercijalno i edukativno

Kao takav, Paleo Park zasigurno predstavlja odličan primer turističke lokacije koja je oblikovana na način da bude komercijalna, ali uz dozu edukativnog karaktera kako bi se istorija prezentovala na zabavan način.

Faktografija

 • Ime projekta: Paleo Park
 • Lokacija: Kamp Mon Perin, Općina Bale, Istra, Hrvatska
 • Površina zahvata: cca 16 200 m2
 • Investitor: Mon Perin d.o.o.
 • Autor: NFO / Kata Marunica, Nenad Ravnić, Filip Vidović
 • Projektni tim: Filip Vidović, Ana Begović, Andrea Kocelj, Nikica Pavlović, Kata Marunica, Dijana Pavić, Nenad Ravnić
 • Saradnici: IF Projekt d.o.o., K-tim d.o.o., Termoprojekting d.o.o., Inspekting d.o.o., Magis Triton d.o.o.
 • Izvođač: Plima d.o.o.
 • Nadzor: Ivan Fabris, IF Projekt d.o.o.
 • Godina projektovanja: 2017.
 • Godina izvođenja: faza 1- proleće 2018., faza 2 – proleće 2020.
 • FotografijeBosnić+Dorotić
 • Dron: Nenad Ravnić
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

Ostavite odgovor

Obavezna polja *