Vila Noble nedaleko od Rovinja; Foto: Koridor 27
Regionalni projekti

Vila Noble u Balama / AD arhitektura i dizajn

Ova istarska kuća zamišljena je kao smeštaj za dve porodice, koje zajedno provode godišnji odmor, ali tako da se mogu opuštati i svaka u svom prostoru.

Vila Noble, smeštena u istarskom mestu Bale nedaleko od Rovinja deo je zapravo difuznog hotela Mon Perin. Nastala je prema projektu koji potpisuje Luka Matticchio iz arhitektonskog biroa AD arhitektura i dizajn iz Pule.

Inspiracija za arhitektonsko rešenje proizlazi iz odnosa s okolnom prirodom i istorijskim jezgrom naselja Bale, dok su igra svetla i senki, sunce, pogledi i veza s tradicionalnim kućama difuznog hotela u centru Bala bili osnovni elementi za oblikovanje.

Foto: Koridor 27

Igra svetla i senki, sunce, pogledi i veza s tradicionalnim kućama u centru Bala bili su osnovni elementi za oblikovanje.

Kako objašnjava arhitekta za Super1, kuća je zamišljena kao smeštaj za dve porodice, koje zajedno provode godišnji odmor i kao takva odgovara na potrebu da se porodice međusobno druže, ali i da se mogu opuštati svaka u svom prostoru.

Objekt se nalazi na granici naselja prema nenarušenoj prirodi koja okružuje Bale. Poštujući merilo malog mesta, kuća je podeljena na dva volumena, a povezana je samo u podrumskoj etaži. Svaki volumen sastoji se od tri etaže i sadrži sve prostore za smeštaj jedne porodice.

Foto: Koridor 27

Obezbeđena privatnost

Vila Noble ukupno ima šest spavaćih soba, dva dnevna boravka s kuhinjom i trpezarijom, wellness s unutrašnjim bazenom i saunom, zonu za druženje i relaksaciju kao i dva spoljašnja bazena s terasama. Odvajanjem volumena na dve kuće istovremeno je omogućena privatnost i korišćenje svih zajedničkih prostora, prema potrebama korisnika. Na podzemnoj etaži nalaze se s jedne strane prostori wellnessa s unutrašnjim bazenom i saunom dok su s druge nalazi prostor za druženje kao reinterpretacija tradicionalne konobe, obogaćene savremenijim sadržajima.

Foto: Koridor 27

Zastakljenje i otvaranje prema eksterijeru karakteriše dnevne prostore u prizemlju kuće.

Na temu kompozicije, projektant navodi kako se kompozicija volumena s pomno pozicioniranim staklenim zidovima enterijeru daje dinamične vizure. Zastakljenje i otvaranje prema eksterijeru karakteriše dnevne prostore u prizemlju kuće, koji tako postaju spoljašnji prostori i upravo ono što je karakteristika mediteranskog načina života.

Foto: Koridor 27

Unutrašnji i spoljašnji bazeni

Mogućnost slobodne komunikacije između dva dnevna boravka i dve kuhinje kroz zajednički prostor na terasi omogućuju gostima da nesmetano koriste gotovo 1.150 kvadratnih metara uređenog dvorišta. Upravo tu interesantni su i spoljašnji bazeni koji su formirani kao punopravni oblikovni elementi koji uokviruju volumene kuće a u isto vre komuniciraju s otvorenim i zatvorenim prostorima prizemlja.

Foto: Koridor 27
Foto: Koridor 27
Foto: Koridor 27
Foto: Koridor 27
Foto: Koridor 27
Foto: Koridor 27

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *