Uklanja se pruga na Novom naselju; Foto: Igor Conić
Urbanizam

Umesto poslovnih solitera, na Bulevaru Evrope niču jeftini stanovi

Da li se novim planom za atraktivno zemljište u Novom Sadu umanjuje značaj ovog prostora i da li postoje alternativna mesta u gradu za izgradnju jeftinih stanova?

Još jednom se planovi za delove novosadskog Bulevara Evrope nalaze na stolu urbanista. Upravo identičan lokalitet je bio obuhvaćen izmenama i planovima Novog naselja u protekle tri godine, ali po čemu se on ističe ovom prilikom?

Na trenutnom izloženom Ranom javnom uvidu za lokalitet Bulevara Evrope, obuhvaćene su parcele između spomenutog bulevara i budućeg gradskog parka koji je trenutno u izgradnji. Ipak, plan se proteže i ka severu, na predeo sadašnje kasarne Majevica, te je ukupno podeljen na 6 blokova. Blokovi 3, 4 i 5 do nedavno su bili namenjeni stambeno-poslovnim ili samo poslovnim objektima visine do 20 spratova u vidu svojevrsnog opštegradskog centra. S obzirom na važan položaj ove lokacije, koja će neminovno spojiti Novo naselje i Detelinaru, ali i Fruškogorski koridor i autoput E-75, bilo kakva realizacija u smislu izgradnje na tim blokovima bila je uslovljena arhitektonskim konkursom. Odnosno, objekti koji bi sadržali kancelarijski, kulturni, izložbeni ili ugostiteljski prostor, imali bi reprezentativan izraz koji bi uz visinske akcente dominirali Novim Sadom.

Rani javni uvid za Bulevar Evrope

Blokovi 4 i 5 se sada planiraju za državnu stanogradnju, koja predviđa izgradnju jeftinih stanova, samim tim i upitne arhitekture.

Međutim, blokovi 4 i 5 se sada planiraju za državnu stanogradnju, koja predviđa izgradnju jeftinih stanova, samim tim i upitne arhitekture. S obzirom da grad već godinama ima problem s uklanjanjem pruge na ovom području, čini se da su se uslovi za to stekli u interakciji grada i Republike Srbije, ali uz očigledno ustupanje većeg dela ovog skupocenog zemljišta državi. Predviđaju se otvoreni stambeni blokovi sa slobodnostojećim, dvojnim ili objektima u nizu, koji se sastoje od prizemlja, osam spratova i povučenog sprata. U njihovom središtu predviđeni su trgovi i igrališta za decu, a ispod podzemna etaža sa funkcijom garaže. Tom prilikom samo blok 3, odnosno četvrtina opisanog područja, ostaje u planu za visinski reper i atraktivan poslovni prostor.

S druge strane, severno od Bulevara vojvode Stepe i neposredno uz plac prodajnog objekta Lidl, formirana je manja parcela, blok 2, sa ulogom opštegradskog centra na kojoj je takođe moguće podići solitere. Na Javnim uvidima prethodnih godina, ovaj ugao je bio namenjen stanovanju sa zgradama od tri sprata. Postavlja se pitanje, zbog čega je izmenjena lokacija budućih visokih objekata, kao i da li je prizemni prodajni objekat vizuelno najadekvatniji komšiluk novim soliterima.

Novih 2.500 stanova

Najsevernije, na delu spomenute kasarne Majevica, izdvojen je najveći blok broj 1 takođe namenjen državnoj stanogradnji. Danas se neposredno pored njega nalazi veliko gradilište jeftinih stanova za bezbednjake, pa se formiranjem ovog bloka praktično povećava ova građevinska zona koja izlazi na Bulevar Evrope. S obzirom na površinu svih blokova i propisanu spratnost, slobodnom procenom može se zaključiti da će Novi Sad u budućnosti dobiti i do 2.500 novih jeftinih stanova.

Na krajnjem jugu trenutnog plana ostavljen je prostor za predškolsku i školsku ustanovu sa ukupnim kapacitetom do 550 dece. Predeo na uglu Bulevara Evrope i ulice Radomira Raše Radujkova namenjen je realizaciju poslovnog, kulturnog ili sportskog objekta.

Uvid do 26. marta

Da li će i ovaj put Novi Sad ostati bez nekih prigodnih lokacija, prvobitno planiranih za autentičan klaster nebodera? Da li se umanjuje značaj ovog prostora masovnom jeftinom stanogradnjom i da li postoje alternativna mesta u gradu za njihovu izgradnju? Mnogo je pitanja na koja se može diskutovati. Odgovor na njih saznaćemo u bliskom periodu, uz nadu da će najvrednije građevinsko zemljište Novog Sada ipak dobiti reprezentativnu gradsku ulogu.

Rani javni uvid traje do 26. marta 2021. godine.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Shin Sekai

    Potencijal ovakvog prostora da se baci na jeftinu gradnju, pa ovo je katastrofa.

  2. arhitekta

    povoljne cene stanova kao oblik državne intervencije je nešto štreba svim gradovima, ne samo Novom Sadu

Ostavite odgovor

Obavezna polja *