Vikendica od 53m2 u Banskoj Bistrici; Foto: Miro Pochyba
Svetski projekti

Šumska koliba iz sedamdesetih transformisana u vikendicu za 21. vek

Originalna noseća konstrukcija je zadržana dok su krov, fasada i celokupni enterijer pretrpeli opsežno renoviranje. 

Jeste li voleli da provodite vikende van grada kada ste bili mali? Roditelji su bili ponosni na svoju vikendicu u nekoj nedođiji bez struje i vode, a vi ste verovatno čeznuli da se što pre vratite u civilizaciju.

Međutim, danas je situacija drugačija. Odrasli ste i ne možete da dočekate vikend kako biste pobegli van ubrane džungle. Ali šta je sa tom starom vikendicom? Može li se ona vratiti u život?

Upravo takav posao dobio je slovački atelje Y100. Staru vikendicu iz sedamdesetih godina prošlog veka u Banskoj Bistrici bilo je potrebno renovirati i prilagoditi je potrebama korisnika 21. veka.

Jedna spavaća soba na spratu je izbačena, pa je ceo prostor postao jedan veliki volumen.

Originalna vikendica od 53 metara kvadratnih je u potpunosti je zadovoljavala zahteve klijenata po pitanju kvadrature. Međutim, sve ostalo bilo je upitno. Bilo je potrebno otvoriti prostor i ostvariti što bolje vizure prema idiličnom krajoliku.

Stoga su arhitekte odlučile da naprave velike rezove u enterijeru. Jedna spavaća soba na spratu je izbačena, pa je ceo prostor postao jedan veliki volumen. Formiran je novi dnevni boravak s kuhinjom i trpezarijom iz koje sada puca pogled na okolinu.

Kuća se greje na obnovljenu pećku na drva koja je centralni enterijerski momenat u dnevnom boravku.

Multifunkcionalni nameštaj i upuštena kada

Nova kuhinja, koja je sastavni deo dnevnog boravka u prizemlju, dobila je multifunkcionalni nameštaj koji je u isto vreme i klupa za sedenje ali i mesto za skladištenje stvari.

Kupatilo formirano od OSB ploča ima upuštenu kadu iz koje se preko krovnog prozora pruža pogled na krošnje drveća.

Na spratu je ostavljena niša za spavaću sobu koja je od ostatka prostora odvojena mrežom.

Na spratu je ostavljena niša koja je dobila ulogu spavaće sobe koja je od ostatka prostora odvojena mrežom.

Gde je otišlo najviše para

Originalna noseća konstrukcija, krovni nosači kao i unutrašnje stepenište su zadržani i obnovljeni. “Najskuplja intervencija bio je novi aluminijumski krov i bravarija, a dosta sredstava otišlo i na severnu fasadu i terasu od ariša.” – kažu arhitekte.

Vrata koja privlače pažnju

Celokupnom kompozicijom u obliku slova „A“ dominiraju vrata u zelenoj boji koja su takođe izvedena od aluminijuma.

Grafički prilozi

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek
Presek

Faktografija

  • autori: Y100 Ateliér
  • lokacija: Banska Bistrica, Slovačka
  • površina: 53 m²
  • godina: 2019.
  • fotografije: Miro Pochyba, Pavol Stofan

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dragan Marković

    Uh, i ja bih nešto ovako 😀

Ostavite odgovor

Obavezna polja *