Transameričku piramidu projektovao je američki arhitekta Vilijem Pereira; Foto: Pixabay
Svetski projekti

Foster renovira remek-delo brutalističke arhitekture

Postojeće kancelarije osmišljene su kao fleksibilni životni prostori, dok će dva zastakljena sprata zauzimati velnes, lounge i konferencijski sadržaji.

Čuvena znamenitost San Franciska, izgrađena 1972. godine, koja je bila najviša zgrada ovog grada skoro pola veka, prolazi trenutno kroz proces revitalizacije.

Transameričku piramidu, zgradu brutalističkog dizajna od 48 spratova, projektovao je američki arhitekta Vilijem Pereira, a za njen osavremenjeni izgled zaduženi su Foster + Partners i kompanija za razvoj luksuznih nekretnina SHVO.

U pitanju je, inače, najdetaljnije renoviranje ovog objekta tokom njegovog pedeset godina dugog životnog veka, a projektom je predviđeno i proširenje i nadogradnja susedne zgrade Three Transamerica.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Obnovom parka Redvud biće povezane dve obližnje zgrade; Render: Foster + Partners

Živahna destinacija u srcu grada

Dizajn kompanije Foster + Partners nastoji da obnovi istorijski park Redvud, povezujući na taj način obližnje zgrade Two Transamerica i Three Transamerica.

Projektom je predviđeno stvaranje nove živahne destinacije u srcu grada, poštujući njegovo jedinstveno nasleđe i kulturni značaj, piše ArchDaily.

Postojeće kancelarije su prema projektu osmišljene kao životni prostori, uz naglašavanje udobnosti, gostoprimstva i fleksibilnosti.

Dizjan naglašava udobnosti, gostoprimstvo i fleksibilnost; Render: Foster + Partners

Dva zastakljena sprata posvećena su velnesu, salonskim prostorima i konferencijskim sadržajima.

Uzimajući u obzir važnost „povratka u kancelarije nakon pandemije“ kako se iz kompanije navodi, dva zastakljena sprata su posvećena velnesu, salonskim prostorima i konferencijskim sadržajima.

Osim toga, gornji sprat ispod vrha tornja dodatno promoviše pojam slobodnog vremena sa prostorom privatnog bara i salonom.

Privatni bar i salon smešten su ispod samog vrha kule; Render: Foster + Partners

Japanska šljiva za ulicu Marka Tvena

Čuveni Redvud park, koji sadrži oko 50 zrelih stabala sekvoje visokih po 30 metara, biće dopunjen dodatnim zelenilom.

Takođe, susedna ulica Marka Tvena dobiće nova stabla drveća japanske šljive, a drvored će voditi sve do podnožja piramide, gde su smešteni kafići, prodavnice i restorani.

„Fosterov tim osmislio je dizajn koji veoma odgovara kako Pereirinoj spektakularnoj originalnoj arhitekturi, tako i prirodi centra San Franciska“, rekao je Pol Goldberger, savetnik SHVO za budući Transamerica Pyramid Center.

U podnožju piramide biće smešteni kafići, prodavnice i restorani; Render: Foster + Partners

Planirano je da revitalizacija bude završena do sredine 2023. godine.

„Oni su uspeli ne samo da sprovedu generičku rekonstrukciju tornja iz 1972. godine, već i da osmisle autentični projekat namenjen slavljenju ove jedinstvene moderne zgrade, maksimalno koristeći njenu istaknutost na horizontu i prisustvo na uličnom frontu, ujedinjujući to dvoje kako bi postala mesto kao nijedno drugo“, dodao je on.

Ovaj projekat je sproveden nakon prodaje Transameričke piramide 2016. godine za iznos od 600 milona dolara, a planirano je da revitalizacija bude završena do sredine 2023. godine.

Transamerička piramida prodata je 2016. godine za 600 milona dolara; Render: Foster + Partners

Foto-galerija

Transameričku piramidu projektovao je američki arhitekta Vilijem Pereira; Foto: Pixabay
Transameričku piramidu projektovao je američki arhitekta Vilijem Pereira; Foto: Pixabay

Rendering: Foster+Partners

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *