U obnovi Turske posle zemljotresa učestvovaće 13 arhitektonskih firmi; Foto: Türkiye Design Council
Svetski projekti

Foster obnavlja istorijski turski grad razoren u februarskom zemljotresu

Planirane intervencije imaju za cilj stvaranje otpornijeg i održivijeg grada, uz očuvanje njegovog 2.300 godina starog kulturnog nasleđa i identiteta.

Turski savet za dizajn okupio je 13 dizajnerskih praksi, uključujući i svetski poznate studije kao što su Foster + Partners i Bjarke Ingels Group, kako bi doprinele revitalizaciji istorijske provincije Hataj, oblasti koja je teško oštećena zemljotresom jačine 7,8 stepeni Rihterove skale u februaru ove godine.

Firma Normana Fostera odabrana je da predvodi dizajniranje i izradu novog master plana za Antakiju, dok će nekoliko drugih praksi, uključujući i DB Architects i KEYM (Urban Renewal Center) iz Turske, raditi zajedno na kreiranju vizije za obnovu grada, poznatog u antici kao Antiohija. Očekuje se da će master plan u celosti biti otkriven 2024. godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Antakija je glavni grad turske provincije Hataj; Foto: Türkiye Design Council

Stvaranje otpornijeg i održivijeg grada

Procenjuje se da je kao posledica razornog zemljotresa uništeno oko 80% Antakije, a ovaj istorijski grad, koji je i glavni grad provincije Hataj, bio je opisivan kao mozaik arheoloških lokaliteta i istorijskih verskih obeležja.

Planirane intervencije imaju za cilj stvaranje otpornijeg i održivijeg grada, uz očuvanje njegovog 2.300 godina starog kulturnog nasleđa i identiteta, uključujući i dve lokacije od posebnog značaja – Seleukeia Pieria i Antiokheia.

Planovi takođe uključuju i restauraciju važnih lokacija kao što su Uzun bazar, crkve, džamije, kupatila i sinagoge, koje su obeležja Antakije i koje govore o toleranciji i inkluzivnosti ovog grada. Takođe, prirodne karakteristike, poput priobalja reke Asi, takođe će biti obuhvaćene planom.

 Oko 80% Antakije devastirano je zemljotresu u februaru; Vizuelizacija: Türkiye Design Council

Nakon zemljotresa, pokrenuti su mnogobrojni napori da se pruži pomoć desetinama hiljada raseljenih ljudi, kao i da se obnove ugroženi objekti.

Tokom vekova, oblast Hataj je više puta bila ozbiljno pogođena zemljotresima, ali ovo mesto u savremenom dobu ipak predstavlja važnu saobraćajnu vezu između Sirije i više delova Turske.

Nakon 6. februara 2023. godine, kada se zemljotres dogodio, pokrenuti su mnogobrojni napori da se pruži pomoć desetinama hiljada raseljenih ljudi, kao i da se obnove ugroženi objekti.

Tako je i planiranje revitalizacije podržano od strane turskog Ministarstva životne sredine, urbanog planiranja i klimatskih promena, kao i od strane Ministarstva kulture i turizma.

Plan predviđa stvaranje samodovoljnih i otpornih struktura; Foto: Türkiye Design Council

Pristup usredsređen na pešake

S obzirom da je oko 80% grada nakon zemljotresa devastirano, jedan od osnivača  prakse DB Architecture, Bünyamin Derman, ističe da je oblast Hataj stavljena u jedinstvenu poziciju, te da njeni arheološki i verski objekti zahtevaju posebno urbanističko planiranje, koje treba kombinovati sa stvaranjem samodovoljnih i otpornih struktura.

„Budući da je grad unutar zidina, Antakiji je potreban pristup usredsređen na pešake. Naše planiranje će biti usmereno oko vode, šumarstva, uzgoja maslina i stočarstva, dok se istovremeno bavimo sa izazovima globalnog zagrevanja, a što se odnosi na probleme sa poplavama, te je potrebno i restrukturiranje rečnih korita“, rekao je Derman za ArchDaily.

Sleva nadesno: Maria Letizia Garzoli (Foster + Partners), Nathaniel Moore (BIG), Loukia Iliopoulou (Foster + Partners), predsedavajući Turskog saveta za dizajn Mehmet Kalyoncu, glavni gradski planer Cem Yilmaz i glavni gradski arhitekta Bünyamin Derman; Foto: Türkiye Design Council

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dobri Pera

    Zaključak je da od balkansko turske estetike stvarno ne može da se napravi ništa što će specijalno da se razilkuje od Pazara…..

Оставите одговор

Obavezna polja *