Pobednički projekat na konkursu iz 2018. godine; Vizuelizacija: AKVS
Aktuelno

Konačno odobren projekat AKVS za izgradnju ambasade Srbije u Kanberi

Novo diplomatsko-konzularno predstavništvo naše zemlje biće realizovano prema projektu koji potpisuju Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum i Ana Petrović.

Pet godina nakon pobede na konkursu 2018. godine, nakon dugog procesa pedantne diplomatske procedure, projekat beogradskog biroa AKVS arhitektura za ambasadu Srbije u Kanberi konačno je od strane australijskih vlasti odobren za izgradnju.

Bazirana na principima i elementima srpske tradicionalne arhitekture prevedenim u savremeni arhitektonski jezik, ovo će biti jedna od prvih srpskih ambasada dizajniranih i izgrađenih u inostranstvu još od vremena socijalističke Jugoslavije, saopštio je u sredu AKVS.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Plac na kome će se graditi nova zgrada ambasade u Kanberi

Najbolji od 33 konkursna rada

Da podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova, posredstvom Udruženja arhitekata Srbije, sprovelo je sredinom 2018. godine otvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni arhitektonsko-urbanistički konkurs za kompleks Ambasade Republike Srbije u Kanberi, glavnom gradu Australije.

Povod za raspisivanje konkursa ogledao se u činjenici da, prvi put posle dugo vremena, Republika Srbija planira izgradnju jednog novog diplomatsko-konzularnog predstavništva, kao i želji da se za navedene potrebe, kroz javno takmičenje i puno kreativno učešće domaćih stručnjaka, pribave što kvalitetniji predlozi, uz mogućnost izbora najboljeg rešenja iz što šire i referentnije ponude.

Konkurs je trajao dva meseca, pristiglo je ukupno 33 konkursna rada, a žiri – u čijem su sastavu bila i dva profesora univerziteta – doneo je odluku da prvu nagradu dodeli autorskom timu AKVS arhitekture kojeg čine Anđela KarabaševićVladislav Sudžum i Ana Petrović.

Glavni ulaz buduće Ambasade Srbije u Kanberi; foto: AKVS arhitektura via MSP

Rešenje se odlikuje jednostavnim i jasnim konceptom koji je dosledno sproveden kroz sve segmente.

Prema oceni stručnog žirija, koji je predsedavala prof. Vesna Cagić Milošević, prvonagrađeni konkursni rad pružio je najkompletniji odgovor na zadatu temu kroz jasno definisan i prikazan autorski stav, kako u konceptualnom tako i u kontekstualnom smislu.

„Rešenje se odlikuje jednostavnim i jasnim konceptom koji je dosledno sproveden kroz sve segmente. Elegantna i svedena pojavnost projektovanog kompleksa bazirana je na principima i elementima srpske tradicionalne arhitekture, znalački i decentno prevedenim u savremeni arhitektonski jezik“ – navedeno je u obrazloženju.

Funkcionalne celine objedinjene su tradicionalnim motivima trema; Vizuelizacija: AKVS

Jasan i nedvosmislen identitet

Žiri dodaje i da jasno zoniranje funkcionalnih celina objedinjenih tradicionalnim motivima trema i svedenom dimenzijom unutrašnjeg dvorišta (atrijuma) pruža adekvatan odgovor postavljenom projektnom zadatku.

„Predloženo rešenje implicira jasan i nedvosmislen identitet, a istovremeno je primeren materijalnim mogućnostima realizacije. Takođe, rad svojim konceptom i podelom na funkcionalne celine daje mogućnost korekcija tokom dalje razrade u slučaju revidiranih zahteva investitora ili na zahtev nadležnih institucija u zemlji domaćinu, Australiji“ – ocenio je žiri.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Goran

    Na žalost, opet izvozimo najgora i trećerazredna rešenja u svet. Ehhh, kad se setim samo istorije zgrade ambasade Francuske u Beogradu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *