DOCEXDOCE održava se od 23. do 25. aprila
Studentsko ćoše

Poziv za studente na pedesetčetvoročasovno arhitektonsko takmičenje

Naizgled, malo vremena, ali rezultati mogu biti fenomenalni. Testirajte svoje organizacione sposobnosti i timski duh. 

Van fakultetskih prostorija, studenti mahom imaju potrebu da pokažu svoje kreativne sposobnosti i veštine koje nisu ekploatisane u okviru studentskog programa. Buduće arhitekte istražuju i prijavljuju se na raznovrsne konkurse. Pored zahtevnog nastavnog programa, odvojiti vreme za višenedeljne projektne zadatke nije jednostavno. Jedna skupina kreativaca i inspirativnih vizionara dobila je ideju za efektivno iskustvo studenata arhitekture.

Ove godine se održava 4. takmičenje DOCEXDOCE. Jedinstven pristup kompetitivnoj sferi u struci među mladima pokrenut je 2017. godine. Reč je o takmičenju uzbudljivog i ekperimentalnog formata koje, za zadatak postavlja savremene probleme uzimajući u obzir bogat istorijski kontekst lokacija. Glavno pitanje za učesnike provučeno kroz zadatak jeste: Šta je ono što ovom mestu treba?

Primarna odlika ovog takmičenja jeste samo vremensko trajanje koje spašava učesnike od višemesečnog zalaganja i odvajanja sredstava i omogućava im da za samo 12 sati neprekidnog rada proizvedu inovativne ideje. Naizgled, malo vremena, ali rezultati su fenomenalni! Na zvaničnoj Fejsbuk stranici možete pogledati fotografije prijavljenih rešenja iz prethodnih godina.

Tema zadatka se otkriva na samom početku. Na ovaj način studenti testiraju svoje organizacione sposobnosti i timski duh.

Tema zadatka se otkriva na samom početku. Na ovaj način studenti testiraju svoje organizacione sposobnosti, timski duh i maksimalno koriste početak svakog kreativnog procesa – brainstorming. Na kraju dana, svi timovi su pobednici!

Ali, postoje i zvanične nagrade, naravno. Prva tri mesta dobijaju novčane nagrade. Postoji još 8 pohvala i Specijalna nagrada – nagrada publike. Nagrade dodeljuju profesionalci iz struke, univerzitetski profesori i arhitekti, osim Specijalne nagrade (The Special Public Prize) koju dodeljuje publika – od strane glasova sa društvenih mreža. Četiri pohvale će dobiti različite nagrade od sponzora.

Ovogodišnje takmičenje se održava od 23 (18.00h, GMT +2) do 25. aprila (23.59h, GMT + 2). Zbog pandemije, vreme izrade rešenja je produženo na 54h. Timovi su grupe od 2-4 člana gde jedan član ne sme učestvovati u više timova.

Online takmičenje

Način učešća na takmičenju je podrazumevao do sada Presence Mode tj. rad omogućen na samom fakultetu ili Online Mode, gde su učesnici mogli učestvovati i van prostorija fakulteta. Ove godine je Online Mode jedina mogućnost, ali kako studenti ne bi bili uskraćeni druženja i zajedničke radne atmosfere između timova, biće dostupan pristup live room-u sa pratećim programom.

Takmičenje se odigrava u Evropi, Latino Americi i Indiji. Ove godine, sva tri serijala se dešavaju istovremeno.

Naši predstavnici

Inovativni pristup se ponajpre ogleda u kolaborativnom odnosu koji se ostvaruje i nadograđuje svake godine pomoću kog se prevazilaze određene prepreke koje se javljaju na uobičajenim takmičenjima. Izgradnja umreženih ambasada kao predstavništvima svake države koja se prijavi za učestvovanje. Naravno, to ne sprečava motivisane studente iz država bez organizovanih ambasada da se prijave kao samostalni timovi. Svaka ambasada ima svoje predstavnike, ambasadore kao organizatore takmičenja zadužene da nađu najfleksibilniji pristup u interakciji sa učesnicima. Na ovaj način učesnici ostvare bliži kontakt sa samim događajem i pokazalo se kao efikasan metod za prikupljanje većeg broja prijavljenih

Našu državu predstavlja Arhitektonski fakultet sa Beogradskog univerziteta. Detaljnije propozicije takmičenja možete pročitati ovde.

Treba spomenuti značajno angažovanje od strane Univerziteta u Novom Sadu, koji će od naredne godine oformiti spostvenu ambasadu i na taj način će se dopreti do većeg broja studenata na teritoriji naše države.

Besplatna registracija do 18. aprila

Pandemijska situacija jeste prepreka na putu, ali svakako ne zaustavlja ovaj nadahnuti tim da dalje pokreću mlade i stvaraju im prilike za nadogradnju. Funkcionišu po sistemu donacija od kojih finansiraju sva takmičenja. Oslanjaju se na ekonomsku podršku od strane kompanija koje cene njihov timski rad i inovacije. To omogućava da studenti učestvuju besplatno. Međutim, ove godine se posledice prepreka ipak odražavaju. Do nedelje, 18. aprila, registracije za učešće su besplatne, nakon toga je neophodna uplata od 30 eura po timu. Prijave traju do 21. aprila 2021. godine. Vrše se na zvaničnom sajtu takmičenja: http://www.docexdoce.com/.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *