Dvorac Eđšeg
Aktuelno, Novi objekti

Streljana Eđšeg postaje koncertna dvorana

Bivša streljana Eđšeg, koja se nakon dvadeset godina propadanja konačno obnavlja, najverovatnije će postati koncertna sala, a delom će se koristiti za sportske namene.

Radove na sanaciji i rekonstrukciji Eđšega juče je obišao gradonačelnik Igor Pavličić.
– Kako postoji nedostatak koncertnih prostora u gradu, ovde bi bili organizovani koncerti muzičkih škola i novosadske Akademije umetnosti. Takođe, koncerti koji se sada održavaju u Svečanoj sali Gradske kuće mogli bi da se održavaju ovde, u adekvatnijem prostoru. Ostatak prostora bi trebalo da se uredi za sportske svlačionice jer ideja je da pored kulturnih aktivnosti, ovo bude i objekat sportske namene – rekao je Pavličić.
Grad je u obnovu Eđšega uložio 55 miliona dinara i radovi bi trebalo da budu završeni do kraja januara sledeće godine. Cilj je da se objektu vrati pređašnji izgled, da se koristi u javne svrhe, no još se ne zna kojoj ustanovi će pripasti rukovođenje Eđšegom.

Dvorac Eđšeg

Kada se završi rekonstrukcija stare streljane, preći će se na drugu fazu radova koja podrazumeva i obnovu manjeg objekta koji se nalazi u istom dvorištu, a koji sada nije u vlasništvu Grada. Radovi se izvode pod nadzorom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a podrazumevaju hidroizolaciju objekta, sanaciju krova, rekonstrukciju elektro i vodovodne mreže, uvođenje grejanja i klimatizacije kao i obnovu oslikanog plafona glavne sale.

– Zadovoljni smo što se u obnovi objekta mogu primeniti svi konzervatorski principi, što znači da ćemo zaista Eđšegu vratiti originalan izgled iz 1890. godine – kaže arhitekta i konzervator iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Tatjana Zagoričnik. – Iako je bio potpuno devastiran, Eđšegu neće biti teško vratiti stari sjaj. Naročitu pažnju ćemo posvetiti centralnoj sali u kojoj je plafon kombinacija oslikanih polja i štuko dekoracije. Tu će se uključiti i slikari konzervatori koji će uraditi svoj deo posla na obnovi bogato dekorisanog plafona.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

  1. Katarina

    Na kojoj lokaciji se nalazi bivša streljana Eđšeg?

  2. Katarina

    Hvala na vrlo preciznom odgovoru!

  3. gyergy

    vrlo me raduje sto ce ovaj objekat biti spasen od daljeg propadanja ,pozdravljam svakog ko je predlozio i ulozio i naj minimalniji napor da se ovo ucini u mom voljenom gradu. treba vise takvih poteza (ima ih) lep-pozdrav….

Ostavite odgovor

Obavezna polja *