Bivša streljana Eđšeg, koja se nakon dvadeset godina propadanja konačno obnavlja, najverovatnije će postati koncertna sala, a delom će se koristiti za sportske namene.

Radove na sanaciji i rekonstrukciji Eđšega juče je obišao gradonačelnik Igor Pavličić.
– Kako postoji nedostatak koncertnih prostora u gradu, ovde bi bili organizovani koncerti muzičkih škola i novosadske Akademije umetnosti. Takođe, koncerti koji se sada održavaju u Svečanoj sali Gradske kuće mogli bi da se održavaju ovde, u adekvatnijem prostoru. Ostatak prostora bi trebalo da se uredi za sportske svlačionice jer ideja je da pored kulturnih aktivnosti, ovo bude i objekat sportske namene – rekao je Pavličić.
Grad je u obnovu Eđšega uložio 55 miliona dinara i radovi bi trebalo da budu završeni do kraja januara sledeće godine. Cilj je da se objektu vrati pređašnji izgled, da se koristi u javne svrhe, no još se ne zna kojoj ustanovi će pripasti rukovođenje Eđšegom.

Dvorac Eđšeg

Kada se završi rekonstrukcija stare streljane, preći će se na drugu fazu radova koja podrazumeva i obnovu manjeg objekta koji se nalazi u istom dvorištu, a koji sada nije u vlasništvu Grada. Radovi se izvode pod nadzorom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a podrazumevaju hidroizolaciju objekta, sanaciju krova, rekonstrukciju elektro i vodovodne mreže, uvođenje grejanja i klimatizacije kao i obnovu oslikanog plafona glavne sale.

– Zadovoljni smo što se u obnovi objekta mogu primeniti svi konzervatorski principi, što znači da ćemo zaista Eđšegu vratiti originalan izgled iz 1890. godine – kaže arhitekta i konzervator iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Tatjana Zagoričnik. – Iako je bio potpuno devastiran, Eđšegu neće biti teško vratiti stari sjaj. Naročitu pažnju ćemo posvetiti centralnoj sali u kojoj je plafon kombinacija oslikanih polja i štuko dekoracije. Tu će se uključiti i slikari konzervatori koji će uraditi svoj deo posla na obnovi bogato dekorisanog plafona.