Foto: Will Scott
Svetski projekti

Kako je bunker iz Drugog svetskog rata transformisan u udobnu kuću za odmor

Većina strukture od 76 kvadrata zadržana je i ostavljena izloženom, a kreiran je dodatni element isecanjem velike rupe u prednjem zidu koja služi kao prozor.

Arhitektonski studio iz Velike Britanije Corstorphine & Wright pretvorio je istorijski bunker iz Drugog svetskog rata u ovu nesvakidašnju kuću za odmor sa pogledom na Lamanš.

Objekat je izveden u mestu Ringsted u engleskoj grofoviji Dorset, a njegov najkarakterističniji element je prozor sa frontalne strane koji je oblikovan onako kako bi to učinila eksplozija bombe.

Pročitajte još na Gradnja:

Vikendica zauzima površinu od 76 kvadrata; Foto: Will Scott

Zadržana skoro cela postojeća struktura

Bunker je izgrađen kao deo sistema za otkrivanje radara Chain Home, tokom 1939. godine, a sada funkcioniše kao kuća za odmor sa dve spavaće sobe.

Arhitekte su na projektu sarađivale sa strukturalnim inženjerima iz firme Symmetrys, kako bi zadržali istorijski duh objekta zajedno sa skoro celokupnom postojećom strukturom.

„Želeli smo da izvršimo prenamenu zapuštene strukture u kuću za odmor, ali da to učinimo na takav način da omogućimo da se istorija i istorijski značaj objekta čitaju i da to može da doživi svako ko u objektu boravi“ – rekao je za Dezeen direktor Corstorphine & Wright Džoni Plant.

Istorijski kontekst može da doživi svako ko u objektu boravi; Foto: Will Scott

Imperativ je bio omogućiti posetiocima da budu svesni da su u bunkeru, a ne u bilo kakvoj drugačijoj kući za odmor.

Arhitekta ističe da je imperativ bio omogućiti posetiocima da dok borave u objektu budu svesni da su u bunkeru, a ne u bilo kakvoj drugačijoj kući za odmor.

„Uprkos fizičkim izazovima, nama kao projektantima najvažnije je bilo da ispričamo priču o bunkeru. Da smo prosto omalterisali i okrečili zidove, postavili standardne okove i drvene podove, izgubio bi se svaki smisao prvobitne zgrade“ – kaže Plant.

Projektantima je najvažnije bilo da ispričaju priču o bunkeru; Foto: Will Scott

Pravljenje otvora kao u ratnim uslovima

Većina strukture bunkera od 76 kvadrata zadržana je i ostavljena izloženom, a kreiran je dodatni element isecanjem velike rupe u prednjem zidu, kako bi služila kao prozor.

„Otvaranje je izraženo u razigranom dizajnerskom rešenju koje se poziva na pravljenje otvora eksplozijom uobičajeno u ratnim uslovima“ – dodaje britanski arhitekta.

Glavna spavaća soba je odvojena od dnevnog boravka staklenim vratima; Foto: Will Scott

Prostorije su organizovane oko centralnog stambenog prostora koji sadrži peć na loženje.

U unutrašnjosti, prostorije su organizovane oko centralnog stambenog prostora koji sadrži peć na loženje, a gde se nalazi prostor za sedenje i trpezarijski sto.

Glavna spavaća soba je odvojena od dnevnog boravka staklenim vratima, dok su kuhinja, druga spavaća soba i kupatilo smešteni u prostorije na suprotnim stranama.

Aksonometrijski prikaz osnove objekta

Izloženi betonski zidovi

Corstorphine & Wright su želeli da se i u enterijeru zadrži karakter zgrade, a da istovremeno bude udoban za goste. Tako su betonski zidovi izloženi, a betonski polirani pod je ostavljen u čitavom objektu.

„Ne nanevši nikakvu završnu obradu na unutrašnji strukturalni beton, uspeli smo da zadržimo osećaj boravka u bunkeru“ – objašnjava Plant.

Detalj iz kuhinje; Foto: Will Scott

Ovakvo rešenje uslovilo je potrebu za hidroizolacijom i termoizolacijom sa spoljašnje strane zidova.

Arhitekta dodaje da je ovakvo rešenje uslovilo potrebu za hidroizolacijom i termoizolacijom sa spoljašnje strane zidova.

Postavljen je i novi polirani betonski pod sa sistemom podnog grejanja, koji omogućava zajedno sa novim nameštajem i stolarijom prijatan i topao ambijent.

Betonski polirani pod je ostavljen u čitavom objektu;Foto: Will Scott
Faktografija
naziv objekta:

Bunker – kuća za odmor

mesto:

Dorset, Velika Britanija

površina:

76 m²

fotografija:

Will Scott

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *