Budući izgled fasade butika u centru Amsterdama; Foto: Studio RAP
Materijali

3D štampane opeke i pločice za fasadu koja se ističe ali i poštuje okolinu

Spajanjem naprednih metoda keramičkog 3D štampanja, algoritamskog dizajna i zanatskog zastakljivanja, dobijena je fasada ukrašena apstraktnim ornamentima.

Holandski Studio RAP dizajnirao je fasadu atraktivnog butika u luksuznoj trgovačkoj ulici u Amsterdamu, koristeći se 3D štampanim keramičkim pločicama i opekom, a čija je forma inspirisana zanatskim pletenim odevnim predmetima.

Dizajn poštuje karakter ulice Pieter Cornelisz Hooftstraat, te fasada nastavlja karakterističnu trodelnost koja se može videti na zgradama u okolini.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Fasada nastavlja karakterističnu trodelnost koja se može videti na zgradama u okolini; Foto: Studio RAP

Reinterpretacija istorijske klasike

„Cilj dizajna je da inspiriše ljude širom sveta savremenim izrazom digitalne izrade, reinterpretirajući istorijske klasike na nove i uzbudljive načine. Fasada se takođe odnosi na zbirku obližnjeg muzeja Rijksmuseum, u kom se čuva velika kolekcija keramike iz čitavog sveta“, rekli su iz firme Studio RAP za portal DesignBoom.

Spajanjem naprednih metoda keramičkog 3D štampanja, algoritamskog dizajna i zanatskog zastakljivanja, studio RAP je osmislio fasadu koja se ističe među okolnim zgradama.

Dizajn reinterpretira dekorativne kvalitete i dizajnerski izraz glazirane keramike; Foto: Studio RAP

Fasada prizemnog dela izvedena je uz primenu 3D štampanih pločica veličine oko 40 sa 20 centimetara, glaziranih biserno belom bojom.

Dizajn reinterpretira dekorativne kvalitete i dizajnerski izraz glazirane keramike, uobičajenog materijala koji se može videti širom ovog istorijskog grada.

Objekat pozicioniran pristupno u nivou ulice, kao zgrada u nizu, ima prizemni deo visine 4,5 metara koji je u nivou fasade izveden uz primenu 3D štampanih pločica veličine oko 40 sa 20 centimetara, glaziranih biserno belom bojom sa suptilnom nijansom žute. Ove ornamentisane pločice počinju suptilno od nivoa tla, da bi, kako idu u visinu, postale izražajnije.

Pločice u prizemlju glazirane su biserno belom bojom sa suptilnom nijansom žute; Foto: Studio RAP

Crvena opeka apstraktne ornamentike

Na višim nivoima primenjene su crvene opeke, takođe 3D štampane, koje kao i pločice imaju apstraktnu ornamentiku. Ornamentika cigle je najizraženija na dnu ovog drugog dela fasade, dok je u najvišem delu fasade svedena.

Trenutno se vrši izrada ovih fasadnih elemenata, korišćenjem tehnologije 3D štampanja velikog obima u službi studia RAP i očekuje se da će projekat biti finalizovan tokom ovog leta.

Proces izrade elemenata je trenutno u toku; Foto: Studio RAP

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *