95 kvadrata od 3D štampe; Foto: Project Milestone
Izvođenje

Budućnost je stigla: Useljena prva 3D štampana kuća u Evropi

Dugoočekivana kuća u Ajndhovenu napravljena primenom 3D štampe, primila je svoje vlasnike.

Još pre sedam godina smo na portalu Gradnja.rs počeli da pišemo o tehnologiji 3D štampe. Tada je malo ko verovao da će ovi naivni pionirski poduhvati, koji su se oslanjali na robusne i neefikasne robotizovane mašine, tako brzo napredovati i postati realnost. E pa, budućnost je stigla!

Projekat Milestone, kompanije 3Dprintedhouse iz Holandije, predstavlja prvi legalno useljivi objekat sa zidovima napravljenim upotrebom tehnologije 3D štampe.

Kuća organske forme dizajnirana je da tako izgleda kao velika homogena betonska struktura, čime su se naglasile dizajnerske mogućnosti 3D štampanih metoda gradnje u odnosu na tradicionalnu gradnju, piše Designboom.

Kuća od 93 kvadrata uokvirena je betonskim štampanim zidovima sa prirodnom teksturom.

Projekat Milestone predstavlja hibrid formalnog dizajna i tradicionalne stambene šeme, ali svakako je sve samo ne konvencionalni objekat.

Slobodnostojeći prizemni objekat neto površine 93 kvadrata sadrži prostranu dnevnu sobu i dve spavaće sobe, a sve je uokvireno betonskim štampanim zidovima monolitnog oblika inspirisanog prirodnim reljefima.

Kuća ima 93 kvadrata; Foto: Project Milestone

Nepravilne forme

Objekat ima dobru toplotnu izolaciju, kao i priključak na toplotnu mrežu, tako da je u unutrašnjosti prijatno u bilo kom periodu godine.

U skladu sa razvojem tenologije, dizajnerski tim se smelo odlučio za izgradnju nepravilne forme metodom 3D štampe, što ipak za ovakav sistem gradnje nije uobičajeno i znatno je izazovnije.

Nijedan zid nije pod pravim uglom; Foto: Project Milestone

Ova metoda je ekološki održivija u odnosu na tradicionalnu gradnju, jer su potrebne manje količine betona.

Tim napominje da se zahvaljujući 3D štampi domovi sada mogu graditi znatno brže i uz više fleksibilnosti i personalizovanog dizajna. Ova metoda se čak pokazala i ekološki održivijom u odnosu na tradicionalnu gradnju, jer su potrebne manje količine betona.

Organska spavaća soba; Foto: Project Milestone

Uskoro višespratne kuće

Kuća u Ajndhovenu predstavlja prvi od pet planiranih projekata koje tim planira da izgradi. Oni se nadaju da će svaki prethodni projekat dovesti do usavršavanja narednog, te najavljuju izgradnju višespratnih kuća.

Kupatilo izravnato gipsom; Foto: Project Milestone

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *