Građevinarstvo

Prvi kvart na svetu od kuća sagrađenih 3D štampom

Brzina izgradnje će se postići štampanjem panela u fabrici, koji će se potom montirani na licu mesta u čelične okvire.

Primenom 3D štampanih prefabrikovanih elemenata planira se izgradnja 15 domova u kalifornijskom mestu Rancho Mirage, koje se nalazi na samo nekoliko minuta vožnje od čuvenog Sunnylandsa, imanja poznatog kao mesto na kom često borave istaknuti političari i poznate ličnosti.

Ovaj projekat predstavlja saradnju između kalifornijske kompanije Mighty Buildings i izvođača radova Palari Group. Prema rečima investitora ovo će biti „prvo naselje na svetu koju čine samo 3D štampane kuće i to sa nultom neto emisijom“.

Montažni paneli praviće se u fabrici 3D štampom a potom će se ugrađivati u čelične okvire.

Predstavljeni idejni projekt prikazuju 15 objekata koji će biti izgrađeni uz primenu patentiranog sistema nazvan Mighty Kit System. Ovaj hibridni proces podrazumeva izradu montažnih panela u fabrici uz primenu 3D štampe, da bi se oni zatim transportovali na lokaciju gde se ugrađuju u čelične okvire modularnih kuća.

„3D štampanje nam omogućava da gradimo brže, snažnije i efikasnije. Kroz čitav proces izgradnje naše platforme za racionalizaciju izgradnje kuća su usredsređene na održivost gradnje, materijala i radnih operacija.“, rekao je za Dezeen Basil Starr, osnivač Palari Group,

Izolacija i staklo

Svako imanje naselja u Rancho Mirage će se prostirati na oko 10 ari i na njemu se nalaziti bašta, kao i pravougaoni bazen, neposredno uz kuću sagrađenu 3D štampom. Kuće će u završnoj obradi fasade biti izvedene u kombinaciji izolacionih ploča i staklenih otvora od poda do plafona.

Kuće krcate opremom

Predviđena je ugradnja solarnih panela, a kuće će imati i mogućnost upotrebe baterija Tesla Powerwall, kako bi skladištili energiju prikupljenu od sunčevog zračenja.

Od dodatnih opcionih elemenata budućim stanovnicima naselja biće ponuđene stanice za punjenje električnih vozila, kao i velnes tehnologija sa veštačkom inteligencijom, nazvana Darvin. Ova tehnologija je razvijena od strane zdravstvene kompanije Delos i omogućava prečišćavanje vode i vazduha, a može programirati i obrasce osvetljenja koji utiču na cirkadijalni ritam ljudi.

Planirano  je da se sa izgradnjom počne krajem ove godine, a čitavo naselje će biti završeno do proleća 2022. godine.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *