Montaža stubova gondole na stazi Brzeće – Mali Karaman; Foto: Infokop
Izvođenje

Kako izgleda helikopterska montaža stubova nove gondole na Kopaoniku

Nova gondola Brzeće – Mali Karaman trebalo bi da bude puštena u rad u decembru, za novu skijašku (pandemijsku) sezonu 2020/21.

Iako je nepoznato kako će se zdravstvena situacija odraziti na turizam ove zime, po svoj prilici skijaši će pohrliti u naše zimske centre jer u inostranstvo verovatno neće moći da putuju. Kad je kriza treba ulagati pa zato JP „Skijališta Srbije“ sprema ozbiljno pojačanje infrastrukture na Kopaoniku koje se već dugo očekuje.

Naime, ovo javno preduzeće je još krajem marta 2020. godine angažovalo konzorcijum koji predvodi nosilac posla Leitner AG. Pored ove italijanske firme, radove na izgradnji gondole Brzeće – Mali Karaman izvode i firme Brzmin, Elkoms, Deling, Ornament Investinženjering, Estuar i Zapis pro.

Gondola će biti ukupne dužine 3.741 metar i savladavaće visinsku razliku od 843 metra; Foto: Infokop

Radovi na montaži stubova nove gondole gondole Brzeće – Mali Karaman izvode helikopterom Mi-8.

Krajem maja meseca, počeli su pripremni radovi, koji su obuhvatali uklanjanje postojećih žičara Bela reka 1 i 2. Početkom jula, trasa je očišćena i počela je gradnja i izlazne i ulazne stanice nove gondole. Do sredine avgusta izlivene su gotovo sve stope stubova nove gondole, a zatim se krenulo sa montiranjem prvih stubova koji su pristigli u Brzeće i na Jaram. Posebno su interesantni radovi na montaži stubova nove gondole gondole Brzeće – Mali Karaman koji se izvode helikopterom Mi-8. Evo kako to izgleda:

https://www.instagram.com/p/CGaGd2ipGSD/

https://www.instagram.com/p/CGaF-3alrFA/

Gondola Brzeće – Mali Karaman

Gondola će se sastojati od polazne stanice Brzeće sa pratećim objektima (1075 mnv), međustanice 1 (Struga – 1355 mnv), međustanice 2 (Izlaz Bele reke 2 – 1863mnv) sa objektom garaže za smeštaj kabina, kao i okretne stanice Mali karaman sa pripadajućim objektom ski restorana (1918 mnv).

Gondola će biti ukupne dužine 3.741 metar i savladavaće visinsku razliku od 843 metra. Imaće 28 stubnih mesta i 74 kabine (111 pri krajnjem kapacitetu). Trasirana je duž postojećih linija žičara Bela reka 1 i Bela reka 2, sa produženjem do platoa Mali Кaraman.

Kapacitet

Inicijalni kapacitet gondole biće 1.600 osoba na sat, pri brzini od 6 m/s, sa mogućnošću proširenja na maksimalni kapacitet od 2.400 osoba/čas. Vreme putovanja će biti 12.4 minuta.

Investicija od 27 miliona evra

Republika Srbija će se u 2020. godini dobiti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona evra za ovu dugo čekanu investiciju.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *