Izvođenje

Sistem Moladi: Plastične oplate za podizanje objekta u roku od 24h

Korišćenjem obnovljivih plastičnih kalupa dimenzija 30×30 centimetara, mogu se brzo podići objekti u ugroženim područjima.

Ogranizacija Design Indaba u saradnji s holandskim muzejom C-City Design, odabrala je projekat inženjera Henniea Botesa kao sledeći koji će biti prikazan u okviru njihove izložbe koja treba da podigne svest o značaju izrade projekta koji bi mogli da reše akutni problem izgradnje kuća za ugrožene širom sveta a posebno u Africi.

Moladi 01

Hennie Botes osmislio je sistem gradnje nazvan Moladi. Podstaknut problemima kao što su nedostatak sredstava, ograničen vremenski period, nekvalifikovana radna snaga kao i loš menadžment u tradicionalnom sistemu gradnje, došao je do rešenja koje zaobilazi sve ove probleme. Korišćenjem obnovljivih plastičnih kalupa dimenzija 30×30 centimetara, koji mogu poslužiti kao oplata, može se izgraditi kuća u roku od 24 sata. Svaki od ovih kalupa može se koristiti 50 puta.

Moladi 02

Koristeći se jednostavnim uputstvom, čak i nekvalifikovani radnici mogu postaviti ovaj sistem oplate, koji će zatim ispuniti građevinskim materijalom – najverovanije lakim betonom. Pored otvora za prozore i vrata, ostavljaju se i šupljine za ugradnju električnih i vodovodnih instalacija.

Moladi 03

Pojednostavljenim sistemom gradnje i smanjenjem upotrebe tradicionalnog građevinskog materijala, ovaj model smanjuje troškove i potrebno vreme izgradnje a pritom ne zahteva kvalifikovane radnike.

Moladi 04

Nakon 24 sata, oplata se skida i kreće se sa unutrašnjim radovima.

Moladi 05

Pogledajte kako izgledaju kuće koje se prave od plastičnih boca.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *