Novi objekti

Kule od 120 metara umesto ruševina u centru Beograda

Ruinirana zgrada bivšeg saveznog MUP-a mogla bi konačno da dobije novo ruho, pošto uskoro na usvajanje stiže Plan detaljne regulacije za ovaj blok u Kneza Miloša.

Od pre nekoliko dana nacrt je na javnom uvidu do 21. marta, nakon čega će se na javnoj raspravi naći i primedbe na dozvoljenu gradnju višespratnice od 120 metara.

Iako se regulacija tiče čitavog kvarta oivičenog ulicama Kneza Miloša, Drinska, Sarajevska i Durmitorska, koji podrazumeva i dozvolu za nadogradnju postojećih zgrada, najveće novine odnose se na ćošak uz Mostarsku petlju, pišu Novosti.

U otvorenom prostoru moći će da se smesti tržni centar, prodavnice ili kancelarije, koje će imati izlaz na zeleni krov.

Zgrada saveznog MUP-a, sada u vlasništvu izraelske kompanije Plaza Centers, moraće da nasledi već postojeći oblik – širu bazu, sa telom zgrade koju zaokružuje potkrovlje. U otvorenom prostoru moći će da se smesti tržni centar, prodavnice ili kancelarije, koje će imati izlaz na zeleni krov.

kule-kneza-milosa-1Od baze, nastavlja se telo nove građevine, do maksimalne visine od 120,10 metara. Spratovi se mogu nameniti i hotelu, kako je izraelski investitor najavljivao ili poslovnom prostoru sa rezidencijalnim apartmanima, dok je potkrovlje rezervisano za tehničku bazu.

Ako se usvoji plan, Plaza Centers će konačno 7. aprila moći da dobiju potrebne dozvole na koje čekaju još od 2007. godine, kada su kupili zgradu za 29 miliona evra.

Šire ulice, uklanjaju ruine

Kako bi se izbegao najavljeni kolaps u Kneza Miloša zbog gradnje tržnog centra na mestu zgrade saveznog MUP, predviđeno je proširenje Drinske ulice, kao i izrada prilaza iz Sarajevske ulice kod stajališta Drinska. To podrazumeva i uklanjanje ruiniranih i niskih objekata u okolini, a ujedno planira se i rekonstrukcija Kneza Miloša.

Zgrada MUP-a kulturno dobro

Mere zaštite kulturnih dobara uživa i zgrada saveznog MUP-a, tako da se u Nacrtu plana ukazuje da nekadašnji izgled fasade treba sačuvati, pa čak i iskoristiti materijal od koga je napravljena.

Investitor će morati da obezbedi multimedijalni punkt koji će svim zainteresovanim pružati informacije o istorijatu objekta i arhitekti Ludvigu Tomoriju.

Pogledajte kako će izgledati rekonstruisana ulica Kneza Miloša:

Kako će izgledati rekonstruisana ulica kneza Miloša

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *