Aktuelno, Novi objekti

Rusi ulažu 450 miliona evra za Gasprom arenu

Zvezdina „Marakana” je sve bliže mogućnosti da za nekolikog godina postane – „Gasprom arena”. Naravno, nije reč o istom objektu, već o novom koji bi bio izgrađen na postojećem mestu u okviru projekta „Zvezdani grad” predstavljenog pre godinu dana, a koji predviđa i niz drugih sadržaja.

U Crvenoj zvezdi nisu voljni da odaju detalje razgovora od srede kad su ruskom premijeru Putinu i čelnicima naftnog giganta pokazali projekat portugalsko-britanskog konzorcijuma, ali je jasno da gaje veliku nadu da će započeti kontakti biti nastavljeni u Moskvi i uskoro finalizovani.

– Sve što se dešava na relaciji Zvezda–Gasprom i što će se tek dešavati nije za javnost. To je stav predsednika Vladana Lukića i Upravnog odbora kluba, jer nema potrebe da unapred dajemo sudove. Tačno je da pregovaramo, da ćemo se sastajati i dalje u želji da Zvezda dobije objekat kakvih je malo u svetu – kaže za „Blic” portparol crveno-belih Marko Nikolovski.

Ono što nije tajna: u opticaju je samo jedan projekat.

– Reč je o projektu čiji je autor portugalski arhitekta Mario Sua Kai, koji smo predstavili u maju prošle godine i koji bi ruska strana otkupila. Iza njega stoji firma „Sonai Sijera” i procenjuje se da investicija košta oko 600 miliona evra. Portugalci su spremni da ulože deo ove sume za početak radova, a traže se investitori za ostale sadržaje, na koje bi imali pravo vlasništva prema svom udelu. Da li bi tu bio samo „Gasprom” ili još neke ruske i strane firme koje žele da ulože pare, pokazaće vreme.

Za sada, to je sve što može da se čuje sa „Marakane”. Nezvanično, Portugalci bi uložili u stadion oko 150 miliona evra, tako da se traži još 450 miliona evra. O vremenu eventualnog početka gradnje izlišno je nagađati, ali se zna da je investitor spreman da vrlo brzo započne svoj deo posla – tačnije, čim Zvezda pribavi dozvole od gradskih vlasti, odnosno po usvajanju plana detaljne regulacije za deo grada u kojem se nalazi stadion.

Podsetimo, prvobitni plan je još 2005. godine vraćen na doradu, ali ga beogradska vlada do danas nije usvojila.

Ono što je sigurno i što prati želje kluba je ideja Portugalaca da stadion grade u dve faze, kako bi Zvezda za to vreme mogla da igra utakmice na postojećem.

– Nije reč o našem insistiranju, nego o nameri investitora da nam omogući da sve vreme ostanemo na Marakani – kažu u klubu.

Prema ovoj ideji, najpre bi se gradila polovina stadiona na postojećim temeljima. Ovi radovi bi obuhvatili istočnu stranu i delove prema jugu i severu, a potom bi se pristupilo gradnji druge polovine, odnosno zapadne strane i sektora prema jugu i severu.

(Blic)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Rada

    Aj i ovo cudo da vidimo. Nego gde ce toliki objekat da stane?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *