Portal Gradnja.rs počeo je sa radom 12. marta 2010. godine
Aktuelno, Izdvojeno

10 godina portala Gradnja – rođendan u krizna vremena

Kada smo portal osnivali, harao je virus N1H1. Prošao je. Sada, 10 godina kasnije, paniku seje koronavirus. I on će proći. I 2030. kada budemo slavili 20 godina portala, sigurno će harati neka pošast. Stoga bez panike! Perite ruke i posećujte portal Gradnja.rs – jer na njemu nikad nije bilo virusa.

Zar je već toliko prošlo? Kada sam početkom 2010. razmišljao šta li je slobodno na .RS domenu, dve godine nakon što je .CO.YU otišao u istoriju, nisam verovao da će ijedno smisleno ime za registraciju biti na raspolaganju a kamoli da će ono u isto vreme povezivati građevinarstvo i arhitekturu. Nešto da bude kratko. Nešto pamtljivo. Gradnja?! To ne može biti slobodno…

Deset godina kasnije i dalje sam srećan što je tog dana domen Gradnja.rs bio slobodan za registraciju. Naravno, ime domena nije presudan faktor za uspeh celog ovog projekta iako će SEO stručnjaci reći drugačije jer oni podvlače da je ime domena veoma važno za rangiranje na rezultatima pretrage. Shvatio sam iz dugogodišnjeg rada da je najvažnije za dugoročnost jednog sajta pa i za rangiranje na Guglu pa – da ne odustajete!

I nismo odustajali… 10 godina kasnije, portal Gradnja sa svojom redakcijom od 12 ljudi, ima skoro 8.000 objavljenih članaka na temu građevinarstva, arhitekture i enterijera koji su postali nezaobilazno štivo za čitanje ne samo struke već i šire javnosti željne kvalitetnih informacija. Tako je od 12. marta 2010. godine do danas portal Gradnja posetilo 10 miliona korisnika, a prikazano je blizu 30 miliona stranica. Nama je za ove stranice bilo potrebno 10 godina da ih napišemo, a vama 114 godina da ih pročitate.

Ovako je izgledao sajt kada je pokrenut, u martu 2010. godine

Za 8.000 članaka bilo je potrebno 10 godina da ih napišemo, a vama je za 30 miliona prikazanih stranica trebalo 114 godina da ih pročitate.

Ali ko još ima vremena da pročita ceo tekst? To je shvatio i Gugl pa tako u rezultate pretrage prvo stavlja video-priloge. Zbog toga smo i mi u redakciji odlučili da pre pet godina pokrenemo naš YouTube kanal za koji smo snimali sve ono što je i nama bilo pred očima. Na desetu godišnjicu, video-prilozi na kanalu GradnjaTV pogledani su 6,8 miliona puta.

Ono što digitalne medije, za razliku od štampanih, iz kojih sam i sam potekao, čini drugačijim jesu konstantne tehnološke inovacije koje nude mogućnost prezentacije sadržaja na različite načine. Servis Google Maps je omogućio da podatke sortiramo i pinujemo sa tačnim geo pozicijama, a mi u redakciji smo tu mogućnost iskoristili da predstavimo sva gradilišta u Srbiji u okviru jedne mape. Mape gradilišta Srbije predstavili smo pre dve godine i taj servis postao je jedan od onih koji su portalu generišu veliku posetu i prepoznatljivost.

Enterijeri i BuildUp

Veliku posetu generisali su i članci o enterijeru i rešenjima za unapređenje i dekoraciju doma, ali su se oni gubili u moru članaka na građevinsko arhitektonske teme. Zbog toga smo početkom 2019. godine rešili da pokrenemo portal Dizajnenterijera.rs na koji smo odvojili sve one teme koji se tiču enterijera i uređenja doma. To se pokazalo kao odličan potez jer je ovaj portal, potpomognut matičnim, generisao preko 1.000 poseta dnevno.

Prošla godina je nas u redakciji zaista bila godina inovacija. Pored Dizajna enterijera, portal Gradnja je rešio da siđe u off-line svet i organizuje svoju prvu konferenciju. BuildUp 2019 prevazišao je sva očekivanja i nas u organizaciji, jer smo prebacili vreme predviđeno za predavanje za samo 10 minuta u odnosu na planiranih, ali i publike koja je budno pratila prezentacije do samog kraja – što se, kako su nam i sami učesnici rekli, retko kada dešava. BuildUp 2020? Biće još bolji! A stiže ovog oktobra. Ako nam koronavirus omogući…

Konferencija BuildUp 2019 održana je 16. oktobra u prepunoj sali; Foto: Jakov Simović

Bez virusa

Proslave za deset godina portala Gradnja neće biti jer je zdravstveni uslovi tako nešto ne dozvoljavaju. Ali i to će proći. Kada smo portal osnivali, harao je virus N1H1. Prošao je. Sada, 10 godina kasnije, paniku seje Covid19. I on će proći. I 2030. kada budemo slavili 20 godina portala, sigurno će harati neka pošast. Stoga bez panike! Perite ruke i posećujte portal Gradnja.rs – jer na njemu nikad nije bilo virusa.

Hvala vam što nas posećujete.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *