Izvođenje

Studenti uz pomoć robota izgradili brvnaru

Petoro studenata iz londonske arhitektonske asocijacije koristili su se robotikom kako bi u šumi engleskog grada Dorset izgradili brvnaru neobične krovne konstrukcije.

Koristeći samo okolno drvo iz šume, izgrađena je brvnara s osnovom otvorenog plana, koja će služiti da se u njoj smesti kotao koji će koristiti biomasu za stvaranje toplotne energije. Na ovaj način pružiće se održiv način grejanja obližnjem kampusu.

Hooke_DM_Woodchip_Barn_completed_VB_2016_02_08_031-950x632

Roboticka brvnara 01

Neobična lučna krovna konstrukcija formirana je od 25 bukovih grana. Svaka od njih prošla je kroz proces 3D skeniranja, kako bi se utvrdio njen položaj u budećem sistemu krovne konstrukcije koji se formirao pomoću rada robotom.

Roboticka brvnara 02

Originalni oblici grana, koji nisu standardni za proces izgradnje, zadržani su i međusobno pričvršćeni bez korišćenja čeličnih veza, piše na sajtu arhitektonske asocijacije DesignAndMake.

Roboticka brvnara 03

Roboticka brvnara 04

Tim koji je radio na brvnari želeo je da pristupi konvencionalnom načinu gradnje ovog tipa objekata na jedan potpuno novi način i u tome je uspeo.

Roboticka brvnara 07

Koristeći se materijalima iz neposrednog okruženja, u njihovom sirovom obliku, digitalni pristup zapravo nam je pomogao da se vratimo starim načinima gradnje koji se izgubio kroz industrijalizaciju. Objekat dobija nepredvidljive forme dobijene direktno iz prirode.

– istakli su studenti iz AA’s Design & Make.

Roboticka brvnara 05

Roboticka brvnara 06

Pogledajte kako je tekao proces gradnje:

Da bi na kraju to izgledalo ovako:

Hooke_DM_Woodchip_Barn_completed_VB_2016_02_08_003-950x632

Pogledajte i kako su studenti napravili saunu koja odaje počast napuštenom selu:

Studenti osmislili saunu koja odaje počast iščezlom ribarskom selu

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *