Neboder Mukaab u Rijadu
Svetski projekti

Kockasti neboder u Rijadu sa stranicama od po 400 metara

Objekat će krasiti fasada sačinjena od međusobno isprepletenih trouglastih elemenata, kao i atrijumski prostor pune visine u kom će se nalaziti spiralni toranj.

Vlada Saudijske Arabije objavila je planove za izgradnju 400 metara visokog nebodera Mukaab, kao deo master plana „New Murabba“ koji predviđa transformaciju centra glavnog grada Rijada.

Projekat opisan kao „novo lice Rijada“ prostiraće se na 19 kvadratnih kilometara, a biće izgrađen oko nebodera Mukaab, koja će, prema najavama, biti „jedna od najvećih izgrađenih struktura na svetu“.

Mukaab će biti uvršten se u kategoriju supervisokih nebodera, a posebna je zanimljivost to što će objekat sa svake strane biti širok takođe po 400 metara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Fasada objekta zasnovana je na modernom Najdi arhitektonskom stilu

Spiralni toranj u atrijumskom prostoru

Objekat će krasiti fasada sačinjena od trouglastih elemenata međusobno isprepletenih, koja je zasnovana na modernom Najdi arhitektonskom stilu, piše Dezeen.

Neboder Mukaab će se prostirati na čak dva miliona kvadratnih metara prodavnica, kulturnih i turističkih atrakcija, kao i atrijumski prostor pune visine u kom će se nalaziti spiralni toranj.

Neboder Mukaab će sadržati čak dva miliona kvadratnih metara prodavnica, kulturnih i turističkih atrakcija.

„New Murabba“ će sadržati preko 100.000 stambenih jedinica i 9.000 hotelskih soba, uz više od 980.000 kvadrata prodavnica i 1,4 miliona kvadrata poslovnog prostora.

Takođe, projekat uključuje i izgradnju 80 zabavnih i kulturnih objekata, univerzitet tehnologije i dizajna, višenamensko pozorište i muzej.

Projekat „New Murabba“ prostiraće se na 19 kvadratnih kilometara

Kontroverzni saudijski projekti

Ovo je, inače, samo jedan od nekoliko megaprojekata koji se trenutno razvijaju u Saudijskoj Arabiji, a koji se finansiraju iz Fonda za javna ulaganja kao deo plana Saudijske vizije 2030 za diversifikaciju privrede zemlje.

Najpoznatiji, a svakako i najkontroverzniji je projekat Neom, koji je kritikovan zbog svog uticaja na životnu sredinu i navodno kršenja ljudskih prava koja su u vezi s njegovim razvojem.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *