Naselje Cerak vinogradi proglašeno je za kulturno dobro – prostornu kulturno-istorijsku celinu; Foto: Wiki
Aktuelno

Milenija Marušić uputila apel za zaštitu i očuvanje Cerak vinograda

U otvorenom pismu javnosti napomenuto je da se urbanistički projekti ne mogu ukidati i moraju se poštovati, jer oni jesu i ostaju stečena obaveza.

Milenija Marušić, autorka i glavna odgovorna projektantkinja Cerak vinograda, uputila je ove sedmice apel za zaštitu i očuvanje tog beogradskog naselja, a vezan za, kako se navodi, “pogrešne, neodgovarajuće predloge iz Plana generalne regulacije Beograda (PGR) i izmena i dopuna PGR”.

Dobitnica Tabakovićeve nagrade za 2018. godinu javno je apelovala na nadležne institucije u Republici i Gradu, počev od Komisije za planove grada, da se Planom generalne regulacije Beograda (PGR) i njegovim aktuelnim izmenama poštuje urbanističko-tehnička dokumentacija na osnovu koje je naselje Cerak vinogradi (Cerak 1 i Cerak 2) projektovano, izgrađeno i proglašeno za kulturno dobro – prostornu kulturno-istorijsku celinu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Milenija Marušić; Foto: Igor Conić

Urbanistički projekti nisu planski dokumenti

Marušić u svom javnom obraćanju naglašava i podseća da se radi o naselju i urbanističkim projektima koji su od posebnog značaja za Republiku Srbiju, te da je shodno tome, a u skladu sa propisanom zaštitom koju naselje kao arhitektonsko-urbanistička celina uživa, neophodno da se ubuduće, sprovođenje PGR-a na čitavoj teritoriji zaštićenog kulturnog dobra, propisanoj u Odluci Vlade RS, vrši na osnovu tri urbanistička projekta iz 1978, 1982. i 1995. godine, a ne da se, kako je predloženo, ti urbanistički projekti stave van snage, odnosno ponište da bi se propisala izrada novog plana detaljne regulacije.

Kako dodaje, pored ranije obustavljena tri Detaljna urbanistička plana naselja, PGR i njegova aktuelna izmena stavlja van snage i tri urbanistička projekta za naselje („Sl. listovi Beograda“, br. 23/1978, 19/1982 i 24/1995) koja u svojstvu autentične autorske arhitekture sadrže detaljno razrađena idejna rešenja i idejne projekte objekata, partera, saobraćaja i naseljskih instalacija, koja su samo tehnički finalizovana u odgovarajućim glavnim projektima, sa svim urbanističkim parametrima potrebnim za dobijanje građevinske dozvole i na osnovu kojih je izgrađeno više od 90% sadržaja u naselju, počev od 1979. do 2012. godine.

„Urbanistički projekti nisu planski dokumenti – oni su projekti, oni su osnov i potvrda celovitosti urbanističko-arhitektonskog rešenja naselja – kako izgrađenog, tako i manjeg, još neizgrađenog dela, na osnovu kojeg je naselje vrednovano po nacionalnim i internacionalnim kriterijumima kroz sve protekle decenije“, navodi Marušić, te napominje da se urbanistički projekti se ne mogu ukidati i moraju se poštovati, jer oni jesu i ostaju stečena obaveza.

Vrtić na Ceraku po projektu bračnog para Marušić

Šta znači izrada ovog plana za naselje sa najvišim stepenom nacionalne zaštite u situaciji kad se ne poštuje, odnosno stavlja van snage i upotrebe bazna urbanističko arhitektonska dokumentacija?

U pismu se kaže i da se nepoštovanjem osnovne arhitektonsko-urbanističke dokumentacije na osnovu čijih kvaliteta je i doneta, dovodi u pitanje odluka Vlade RS o proglašenju naselja za kulturno dobro („Sl. glasnik RS“, br. 4/25.1.2019.), mesto u stalnoj postavci Muzeja savremene umetnosti MoMA u Njujorku, kao i status prvog ekološkog naselja u Beogradu.

Umesto da se bavi urbanističkom zaštitom Celine, koja u režimu potpune zaštite datira od 2003. godine (UP Beograda 2003–2021), a u statusu kulturnog dobra od 2014/2019. godine, i da propiše neophodnu izradu projekta revitalizacije, izgradnje projektovanih uslužnih sadržaja i parkinga, održavanja i obnove u skladu sa Razvojnom strategijom predloženom neposredno posle odluke o proglašenju za kulturno dobro, izmena i dopuna PGR-a propisuje izradu novog urbanističkog plana – Plana detaljne regulacije naselja, zaključuje Marušić

„Šta znači izrada ovog plana za naselje sa najvišim stepenom nacionalne zaštite u situaciji kad se ne poštuje, odnosno stavlja van snage i upotrebe bazna urbanističko arhitektonska dokumentacija – projekti? Čemu služi i u čiju korist se radi? Šta treba da predstavlja i šta preispituje?“, kaže se na kraju javnog apela autorke naselja Cerak Vinogradi.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *