Naselje Cerak vinogradi proglašeno je za kulturno dobro – prostornu kulturno-istorijsku celinu; Foto: Wiki
Aktuelno

Cerak vinogradi i Blok 23 postali deo stalne postavke u muzeju MoMA

Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja „MoMA“ u Njujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta.

Novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak vinogradi deo su stalne kolekcije Muzeja moderne umetnosti MoMA u Njujorku. Posle izložbe u njujorškom muzeju „Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980„, odabrani su projekti iz Srbije za njegovu stalnu postavku.

Jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu. Zbog toga je Cerak našao svoje mesto u najpoznatijem njujorškom muzeju. Prvi put je 1977. zamišljeno i nacrtano to beogradsko naselje. Pažnju međunarodne publike privukla je srpska arhitektura i uvrstila projekte u Srbiji u sam vrh svetske arhitektonske produkcije, piše RTS.

„Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi kao projekat, ne može se reći da je projekat, pre se može reći da je on poduhvat, poduhvat je po tome što tih devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu, znači poduhvat je po tome kako je programiran“, objašnjava arhitekta Milenija Marušić.

Stambena naselja u bloku 22 i 23 u Novom Beogradu po projektu Aleksandara Stjepanovića; foto: Relja Ivanić

Blok 23 i Cerak su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja.

Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i i katalozi tog bloka nalaze se u svetskom muzeju.

„Ta dva naselja su se nalazila u okviru izložbe koju smo mi nazvali svakodnevni život i fokus je bio na stambenu arhitekturu. Blok 23 i naselje Cerak vinogradi su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja“, istakla je Jelica Jovanović, kustos muzeja MoMA u Njujorku.

Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja „MoMA“ u Njujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

2 komentara

 1. Starosedeoc

  Realno i treba da se nađe u muzeju. Naselje je balsamovano iste godine kada je i završena izgradnja (~`84).
  Održavanje naselja skoro da ne postoji. U poslednjih 5 godina čak je i zelenilo proredilo dolaske i održavanje drveća i zelenih površina, tako da trava ume biti viša od đaka prvaka.
  Pojedini parkinzi (za stotine automobila) su dobili struju i osvetljenje 2014 godine, što do tada je uzrokovalo sklanjanje automobila uz same zgrade jer su pljačke automobila bile nepodnošljive čime su ugrožene osnovne staze dostave i hitnih intervencija. Spiranje zemljišta i dalje nije rešeno, pa mnogo staza je faktički blatnjavo.
  Kockice, pločice na svim stazama Ceraka (Cerak vinogradi, Vinogradski venac, Cerski venac) su nepristupačne za invalide, majke sa bebama dok po mokrom vremenu ako nemate mapu ploča biće vam mokre noge.
  Stari Cerak (naslanja se na Žarkovo) je standarno seoski organizovan i skoro su dobili gas, uz izuzetak nekolicine vojnih zgrada koji spada u urbaniji deo starog Ceraka.
  Infostan je abnormalno visok jer evo u 2020 godini kalorimetar je naučna fantastika i dalje si prisiljen.
  Smrzavanja na prelasku sezona su neminovna ako nemate dodatna grejna tela jer 19 stepeni garantuje toplana.
  Imamo tri vrtića i školu, što je strava jer su dostupni većini dece bez kontakta sa saobraćajem.
  Vrtiči i škole su takođe balsamovani, biblioteka je na drugom mestu i počeli su da kreče u življe boje.
  Od svečane sale su napravili dodatnu fiskulturnu salu. Škola takođe izdaje veliku salu na izdavanje ali taj novac očugledno nije usmeren na školu.
  Maxi drži šapu i jednostavno nedostaju neki artikli.
  Ostalo sve je strava.
  Jel može i ovo da stoji u opisnoj tabli ispred makete???

  1. Pcpdrummer

   Apsolutno se slazem sa gore napisanim zivim na Ceraku od 1982.godine i sve do jedne stavke stoji. Naravno i dalje mislim da je kraj najlepsi jer me za odrastanje na Ceraku vezu lepe uspomene, medjutim, sce sto je gospodin rekao iznad je tacno 😉

Оставите одговор

Obavezna polja *