Nikako nemojte seći zavese do parapeta; Foto: Dizajnenterijera.rs
Enterijeri

7 saveta arhitekte da vaša prostorija izgleda više

Koristite zavese do poda, izbegavajte centralno svetlo i kaskade po plafonu: ovo su samo neki od saveta dizajnerke enterijera Sonje Brstine koji će vašu prostoriju vizuelno učiniti višom.

Enterijer ne može izgledati lepo ako je plafon previše nizak. Međutim, pošto ga ne možete rušiti ostaje vam samo da se poslužite nekim enterijerskim trikovima koji će prostor učiniti višim.

Kako kaže Sonja Brstina za portal Dizajn enterijera, visina dnevne sobe u jednoj kući bila je 254 cm što ne bi bi tako veliki problem da prostorija nije velika čak 30 kvadrata pa zbog velike površine ona deluje još niže. „Treba imati na umu da ako imate plafon od 2,5 m u prostoriji od 10 kvadrata, ona će delovati relativno visoko. Međutim, što je prostorija veća, sa istom visinom ona deluje niže jer se gube skladne proporcije.“ – zaključuje Sonja.

Kako onda prostoriju učiniti višom? Evo ovako:

Nemojte zavese seći do parapeta već ih pustite da padaju skroz do poda.

1. Izbegavati ugaone lajsne

Ako vam prostorija deluje nisko, na spoj zida i plafona nemojte postavljati ugaone lajsne. Zašto? Zato što ćete visinu zida sagledavati do donje ivice lajsne, a ne do plafona i tako ćete vašu prostoriju učiniti još nižom.

2. Zavese od poda do plafona

Nikako ne stavljajte zidne garnišne već isključivo plafonske! Nemojte zavese seći do parapeta već ih pustite da padaju skroz do poda. Ovako ćete prostoriju učiniti vizuelno višom.

3. Centralno svetlo izmestite iz centra prostorije

Dakle, spot svetiljke postavite bliže ivicama zidova, a visilice smestite u ugao sobe, na primer, pored sofe ili u neki ugao da osvetljava komodu. Luster usred sobe vizuelno smanjuje visinu prostorije.

Foto: Dizajnenterijera.rs

Odaberite tapetu na vertikalne štrafte ili postavite drvene letvice vertikalno kako bi se naglasila visina prostorije.

4. Potrebno vam je više izvora svetla

Jedan izvor svetla nikako nije dobro rešenje! Sonja predlaže nadgradne spot svetiljke koje linijski možete postaviti paralelno sa zidom.

6. Bez kaskada na plafonu

Ne postavljajte kaskade na plafon za ugradnu rasvetu ili LED svetlo. Ako želite LED trake, postavite ih na niše zidove, a ne na plafon. Ovako ćete naglasiti vertikalnost prostora!

7. Birajte vertikale

Odaberite tapetu na vertikalne štrafte ili postavite drvene letvice vertikalno kao dekorativni element na zidu ili bilo koji drugi elemenat koji će vizuelno naglasiti visinu prostorije.

Ceo članak pročitajte ovde.

Korisni tekstovi…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *