Većina prodavnica zavesa nudi kupcima uslugu šivenja prema dimenzijama prozora. Saznajte koliko vam je materijala zaista potrebno.

Tanke zavese

Za tanke zavese, materijali su uglavnom visine 280-300 cm te se kod njih kupuje širina koja zavisi od dužine prozora, to jest, od garnišne. Tanka zavesa uglavnom se nabira 2 do 2,5 puta. Za izuzetno tanke materijale, koje hoćete da deluje bogato, računate nabiranje 3 puta. Ne zaboravite da dodate materijal za porub sa strane!

Znači, ukoliko je vaš prozor širine 80 cm a garnišna 120 cm (po 20 cm sa obe strane) i želite nabiranje 2,5 puta ukupno vam je potrebno 320 cm materijala (120×2,5 + 20 cm za porube).

Draperije

Ko želi da mu komšije ne vire u dom ili da prostor deluje bogatije, najbolje je da pored tanke zavese stavi i draperije. Materijal za draperije prodaje se u visinama 280-300 ili širinama 135-140 cm.

Ukoliko imate visinu količina se izračunava po istoj analogiji kao i za tanke zavese a kupuje se širina draperije. Draperije su debljeg materijala od tanke zavese pa je uobičajeno nabiranje od 1,5 do 2 puta. Ukoliko se draperije koriste samo u dekorativne svehe, nabiranje može biti 1,3 puta.

zavese

Ukoliko se pak materijal prodaje širine 135, 140 ili 145 cm računanje je nešto komplikovanije. U ovom slučaju kupujete visinu tkanine i potrebno je da pored širine prozora i garnišni znate i visinu prostorije. Prilikom merenja ne sme se zaboraviti da visina zavisi od toga da li želite da zavesa dopire do poda, da se vuče po podu ili da bude kraća u odnosu na pod.

Prvo izračunajte kolika je visina jedne vertikale tako što na željenu visinu zavese dodate materijal za porub (oko 10-15 cm). Na primer, visina prostorije je 260 i jedna vertikala nam je 275 cm (širine 135/140 cm).

Broj vertikala zavisi od širine prozora i količine nabiranja. Za prozor širine 80 cm i garnišnu 120 cm biće nam dovoljno da stavimo po jednu vertikalu na obe strane. Znači za dve vertikale širine 1,4 metara biće nam potrebno 5,5 metra (275×2)

Cene materijala za zavese i draperije

Cene tkanina su različite i zavise kako od proizvođača tako i od sastava materijala. Orijentacione cene za tanke zavese se kreću od 500 do čak nekoliko hiljada dinara po metru dužine.

zavese

Srećno računanje! Ako imate nekih pitanja, slobodno ih postavite u komentarima.

Foto: Camengo