Enterijeri

Kako izračunati potrebnu količinu materijala za šivenje zavesa

Većina prodavnica zavesa nudi kupcima uslugu šivenja prema dimenzijama prozora. Saznajte koliko vam je materijala zaista potrebno.

Tanke zavese

Za tanke zavese, materijali su uglavnom visine 280-300 cm te se kod njih kupuje širina koja zavisi od dužine prozora, to jest, od garnišne. Tanka zavesa uglavnom se nabira 2 do 2,5 puta. Za izuzetno tanke materijale, koje hoćete da deluje bogato, računate nabiranje 3 puta. Ne zaboravite da dodate materijal za porub sa strane!

Znači, ukoliko je vaš prozor širine 80 cm a garnišna 120 cm (po 20 cm sa obe strane) i želite nabiranje 2,5 puta ukupno vam je potrebno 320 cm materijala (120×2,5 + 20 cm za porube).

Draperije

Ko želi da mu komšije ne vire u dom ili da prostor deluje bogatije, najbolje je da pored tanke zavese stavi i draperije. Materijal za draperije prodaje se u visinama 280-300 ili širinama 135-140 cm.

Ukoliko imate visinu količina se izračunava po istoj analogiji kao i za tanke zavese a kupuje se širina draperije. Draperije su debljeg materijala od tanke zavese pa je uobičajeno nabiranje od 1,5 do 2 puta. Ukoliko se draperije koriste samo u dekorativne svehe, nabiranje može biti 1,3 puta.

zavese

Ukoliko se pak materijal prodaje širine 135, 140 ili 145 cm računanje je nešto komplikovanije. U ovom slučaju kupujete visinu tkanine i potrebno je da pored širine prozora i garnišni znate i visinu prostorije. Prilikom merenja ne sme se zaboraviti da visina zavisi od toga da li želite da zavesa dopire do poda, da se vuče po podu ili da bude kraća u odnosu na pod.

Prvo izračunajte kolika je visina jedne vertikale tako što na željenu visinu zavese dodate materijal za porub (oko 10-15 cm). Na primer, visina prostorije je 260 i jedna vertikala nam je 275 cm (širine 135/140 cm).

Broj vertikala zavisi od širine prozora i količine nabiranja. Za prozor širine 80 cm i garnišnu 120 cm biće nam dovoljno da stavimo po jednu vertikalu na obe strane. Znači za dve vertikale širine 1,4 metara biće nam potrebno 5,5 metra (275×2)

Cene materijala za zavese i draperije

Cene tkanina su različite i zavise kako od proizvođača tako i od sastava materijala. Orijentacione cene za tanke zavese se kreću od 500 do čak nekoliko hiljada dinara po metru dužine.

zavese

Srećno računanje! Ako imate nekih pitanja, slobodno ih postavite u komentarima.

Foto: Camengo

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

9 komentara

 1. Jelena

  Hvala! Pozdarv, Jelena

 2. MARIJA

  A ako su prozori od zida do zida? Kako uklopiti garnisnu kad ne postoji mogucnost da viri van okvira prozora?

  1. Sonja Brstina

   Garnisna onda ide u širini prozora bez prepuusta. Draperija i zavesa se tada nabiraju u širini prozora.

 3. Miroslav

  Da li zavese treba ostviti iznad radijatora ili ih mozemo pustiti do poda?

  1. Sonja Brstina

   Predlazem da se zavese puste preko radijatora. Ako ih ostavite kratke, soba će delovati niže.
   Ako baš zelite da zavese ne idu preko radijatora, postavite paketo odnosno rimske zavese umesto klasičnih. One lepo izgledaju a prekrivaju samo površinu prozora.

 4. Helena

  Kolika sirina draperije sa strane treba,
  da bude?

  1. sonja

   Sve zavisi koliko imate prostora. Garnisna ne bi trebala da je uža od: prozor + po 20 cm sa svake ivice prozora. Ako zelite da mozete da sklonite draperiju skroz u stranu sa otvora, potrebno je malo duza garnisna, bar oko 50 cm sa strane prozora. Pozdrav

 5. Elica

  Zdravo
  Imam pitanje za drapere za ovu meru visina 2.40m sirina 4.40 m koliko materijal treba mi za ovo
  Hvala

  1. Sonja Brstina

   @Elica: ako je materijal drapeprije visine 300 cm, sa nabiranjem od 1,8 puta potrebno vam je oko 8 metara za garnišnu dužine 4,4 metra (4,4×1,8+ obrub=8 metara).

Ostavite odgovor

Obavezna polja *