Ukoliko ste se odlučili za pravljenje nove kuhinje postoji par koraka koje trebate učiniti kako bi krajnji rezultat bila kuhinja kakvu ste poželeli.

Da bi znali šta vas može očekivati prilikom izvođenja nove kuhinje kao i koliko košta njena izrada po meri pogledajte kratak postupak i cene.

1. Projektovanje

Najbitniji korak prilikom pravljenja kuhinje jeste njena dobra organizacija. Oblik kuhinje zavisi od dimenzija prostorije. Najčešće su kuhinje u obliku slova „L“. To znači da su kuhinjski elementi raspoređeni duž dva zida koja se spajaju u uglu. Pored ove, postoje jednoredne, dvoredne i kuhinje u obliku slova „U“.

Dimenzije jednog kuhinjskog elementa su uglavnom 60×60 centimetara. To znači da je ovaj prostor potreban za smeštanje frižidera, šporeta, sudopere i mašine za suđe. Naravno, dimenzije mogu da budu i manje u zavisnosti od odabranog električnog elementa ali ovaj modul dimenzija 60×60 vam može poslužiti za organizaciju u prvom trenutku. Ukoliko je prostor za ugradnju kuhinje mali – pogledajte kako organizovati kuhinju dužine svega 1,8 metara.

Visina donjih elemenata kuhinje se postavlja na visinu od 85 do 90 cm dok je prostor između donjih i gornjih elemenata uglavnom 60 centimetara. Raspored kuhinjskih elemenata nacrtajte na papir ili zid i obeležite potreban položaj struje za svaki od projektovanih kuhinjskih elemenata. Moguće je da ćete morati pred postavku pločica doraditi položaj utičnica u kuhinji.

ideja-za-izgled-kuhinje

2. Odabir pločica

Bitno je stil kuhinje uskladiti sa izgledom zidnih i podnih pločica. Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sečenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimetna. Pročitajte neke od saveta koje vam predlažu mastori kada je reč o postavci kuhinjskih pločica.

Umesto pločica, na zid je moguće postaviti staklo, drvena ili metalna obloga.

3. Odabir materijala za kuhinju

Cena kuhinje zavisiće najviše od odabranog materijala za pravljenje kuhinje. Kuhinje izvedene od univera su najpovoljnije i njihova cena se kreće od 150 do 300 evra po dužnom metru. Ukoliko se odlučite za kvalitetniji materijal: MDF t.j. medijapan cena je od 300 do 500 evra po dužnom metru dok su najskuplje kuhinje od drveta: 400 do 550 evra. Pogledajte detaljniji opis šta ulazi u cenu kuhinje i od čega ona još zavisi.

Za vašu inspiraciju prikazujemo vam modele kuhinja čuvenog italijanskog proizvođača Febal.

ideja-za-izgled-kuhinje-2

moderna-jednostavna-kuhinja

kuhinjski-sank

ideja-za-izgled-kuhinje-7

ideja-za-izgled-kuhinje-6

ideja-za-izgled-kuhinje-5

kuhinja-od-drveta

ideja-za-izgled-kuhinje-4

ideja-za-izgled-kuhinje-3

ideja-za-izgled-crvene-kuhinje

(slike: febal.com)