Odabir odgovarajućih kuhinjskih pločica zavisiće prvenstveno od željene boje kuhinje i njenog stila. Ipak same pločice mogu biti ukras cele kuhinje, zato obratite pažnju prilikom njihovog izbora.

Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sečenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimetna. Upravo ove pločice pored standardnih dimenzija se proizvode i u velikim formatima od kojih je najveća iz fabrike Floor Gress čak dimenzija 300 x 120 centimetara. Ipak, neke standardne dimenzije kuhinjskih pločica su 30 x 60 i 60 x 60 centimetara.

plocice-za-kuhinju

SAVET: Pre postavke bi bilo dobro da razmislite o rasporedu pločica kako bi se nakon montaže kuhinje na vizuelno najupadljivijim mestima videle cele pločice a ne mali delovi. Pre početka sečenja najbolje je iscrtati tačan raspored pločica i definisati položaj prve pločice.

Razmak između radne ploče i visećih elemenata uglavnom 60 centimetara. Ukoliko se postavljaju pre izvođenja enterijera, zidne pločice se uglavnom postavljaju na visini od 70 do 150 cm.

plocice-kuhinjski-sank-mozaik

Pored standardnih pločica na zid kuhinje često se postavljaju i mozaici. Mozaik može biti interesantno rešenje i za oblaganje radne ploče ili kuhinjskog šanka kao što je izvedeno na slici dole sa pločicama italijanskog proizvođača Casa Dolce Casa.

plocice-za-kuhinju-eurodom

Pločice sa teksturom drveta se mogu sve češće videti na podovima kuhinje. Svojom bojom i teksturom daju toplinu konačnom izgledu kuhinje.

Obzirom da se pločice menjaju vrlo retko i da njihova kvadratura uglavnom nije velika, savetujemo da se oppredelite za kvalitetnije modele pločica koje će izdržati sve uticaje i nakon nekog vremena izgledati lepo. Pogledajte neka od rešenja proizvođača Rex, Casa Dolce Casa i Cerim koje možete kupiti u salonima EuroDOM-a u Beogradu.

plocice-za-kuhinju-parket

plocice za kuhinju ideje

plocice-za-kuhinju-tekstura-drveta

plocice-za-kuhinju-3c

plocice-za-kuhinju-crne

plocice-za-kuhinju-6

plocice-za-kuhinju-crvene

plocice-za-kuhinju-kamene-rustik