Nameštaj i oprema

Pločice za kuhinju: ideje i saveti za postavku

Odabir odgovarajućih kuhinjskih pločica zavisiće prvenstveno od željene boje kuhinje i njenog stila. Ipak same pločice mogu biti ukras cele kuhinje, zato obratite pažnju prilikom njihovog izbora.

Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sečenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimetna. Upravo ove pločice pored standardnih dimenzija se proizvode i u velikim formatima od kojih je najveća iz fabrike Floor Gress čak dimenzija 300 x 120 centimetara. Ipak, neke standardne dimenzije kuhinjskih pločica su 30 x 60 i 60 x 60 centimetara.

plocice-za-kuhinju

SAVET: Pre postavke bi bilo dobro da razmislite o rasporedu pločica kako bi se nakon montaže kuhinje na vizuelno najupadljivijim mestima videle cele pločice a ne mali delovi. Pre početka sečenja najbolje je iscrtati tačan raspored pločica i definisati položaj prve pločice.

Razmak između radne ploče i visećih elemenata uglavnom 60 centimetara. Ukoliko se postavljaju pre izvođenja enterijera, zidne pločice se uglavnom postavljaju na visini od 70 do 150 cm.

plocice-kuhinjski-sank-mozaik

Pored standardnih pločica na zid kuhinje često se postavljaju i mozaici. Mozaik može biti interesantno rešenje i za oblaganje radne ploče ili kuhinjskog šanka kao što je izvedeno na slici dole sa pločicama italijanskog proizvođača Casa Dolce Casa.

plocice-za-kuhinju-eurodom

Pločice sa teksturom drveta se mogu sve češće videti na podovima kuhinje. Svojom bojom i teksturom daju toplinu konačnom izgledu kuhinje.

Obzirom da se pločice menjaju vrlo retko i da njihova kvadratura uglavnom nije velika, savetujemo da se oppredelite za kvalitetnije modele pločica koje će izdržati sve uticaje i nakon nekog vremena izgledati lepo. Pogledajte neka od rešenja proizvođača Rex, Casa Dolce Casa i Cerim koje možete kupiti u salonima EuroDOM-a u Beogradu.

plocice-za-kuhinju-parket

plocice za kuhinju ideje

plocice-za-kuhinju-tekstura-drveta

plocice-za-kuhinju-3c

plocice-za-kuhinju-crne

plocice-za-kuhinju-6

plocice-za-kuhinju-crvene

plocice-za-kuhinju-kamene-rustik

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. Kako osmisliti i izvesti novu kuhinju i koliko to košta | Gradnja - Portal građevinarstva i arhitekture

  […] Bitno je stil kuhinje uskladiti sa izgledom zidnih i podnih pločica. Za klasične drvene kuhinje odgovaraće pločice sa oborenim ivicama i fugom dok modernim komadima više leže pločice sa lasersko sečenim ivicama kod kojih je fuga skoro neprimetna. Pročitajte neke od saveta koje vam predlažu mastori kada je reč o postavci kuhinjskih pločica. […]

 2. Miroslav

  Molim vas,
  Trebao bih postaviti plocice u kuhinji gde na podu nema nista tj. nekakav sut, a na zidovima je na mestu gde bi trebale stajati plocice samo cigla tj. nije omalterisano a na ostalom delu jeste omalterisano. Tako je ostavljeno od pre kao gde ce biti plocice tamo je ostalo neomalterisano. Sta bih ja sada trebao uraditi da postavim plocice. Sta na zid a sta na pod. Da li moze plocice da se stavljaju direktno na cigle tj. elemente uz upotrebu lepka, ako moze da li je potrebno kvasiti zidove. Sta da uradim na podu. Da li je dovoljno izmesati u omeru 3:1 pesak i cement malo ga nakvasiti i to dobro nabiti na pod. Prethodno bi moglo ispod staviti kamen ili nekakav slican materijal kao osnovu. Da li je potrebno na zidove i pod stavljati nekakvu hidroizolaciju i kako to.
  Eto ja onako laicki malo razmisljam pa mi recite sta da radim.
  podrav
  Miroslav

 3. svetlana

  Draga Sonja, u kuhinji imam pločice u boji cigle ( ja je tako zovem ), kuhinjski elementi su bež boje , zanima me
  da li u ovoj varijanti tepih dolazi u obzir ( ja bih volela, naravno samo ispod trpezarijskog stola), pošto mi je
  kuhinja i trpezarija jedna prostorija i ne tako velika, hvala unapred

 4. SASA

  POSTOVANA SONJA,
  RENOVIRAM KUHINJU OD 14 KVADRATA,KUHINJA CE BITI BELE BOJE ZBOG OTVARANJA PROSTORA.
  DA LI MOZETE DA MI DATE SAVET KAKVE PODNE PLOCICE DA BUDU,RADNA POVRSINA KAO I BOJA ZIDOVA.TAKODJE PLANIRAM I KALJENO STAKLO.
  UNAPRED ZAHVALAN.

 5. Mare

  Poštovana, hteo sam da odradim malu kuhinju u tamno bez boji, savet za odabir podnih i zidnih pločica…. Važan mi je izgred a zbog toga što je mala, cena nije bitna, dakle što lepše i kvalitetnije.Hvala na odgovoru.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *