Aktuelno

100 kvadrata legalizacije koštaće najmanje 1.500 evra

Umesto običnog izveštaja ili zapisnika građevinske komisije što je do sada bilo dovoljno za dobijanje građevinske dozvole, svi oni koji su do 11. septembra 2009. godine sagradili divlje objekte, a u međuvremenu ih nisu legalizovali, sada će morati da izdvoje više novca.

Vlasnika nekretnine od 100 kvadrata legalizacija kuće po novom predlogu nacrta zakona o legalizaciji, koštaće najmanje 1.500 evra više nego do sada.

Toliko u proseku za objekat te površine košta izrada glavnog projekta koji do sada u mnogim slučajevima nije bio obavezan.

Cena izrade glavnog projekta se kreće od 12 do 30 evra po metru kvadratnom u zavisnosti od zone u kojoj se gradi.

„Sigurno je da će biti skuplje jer će ubuduće biti potrebno prikupiti kompletnu dokumentaciju za projekat. Sadržina tog projekta biće posebno uređena i zavisiće od vrste i površine nekretnine. Sigurno neće biti isto za kuću od 100 kvadrata i zgradu od preko 1.000. To će biti zređeno pravilnikom koji će biti donet odmeh nakon usvajanja Zakona o legalizaciji“, rekla je pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović.

bespravna-gradnjaNacrtom predloženog zakona definisana je dodatno zaštita susedskih prava koja se odnose na udaljenost od susedne zgrade i spratnost. Do sada je važilo pravilo da ukoliko se sused nije bunio tokom izgradnje kasnije nije imao pravo na žalbu.

Ubuduće, onaj koji gradi mora da ima pismenu saglasnost komšija ili suvlasnika. Inače, Ustavni sud je osporio delove Zakona o planiranju i izgradnji koji se odnosi na legalizaciju, zbog čega je Ministarstvo građevine pripremilo predlog novog zakona. Nacrt će do sredine juna biti na javnoj raspravi, nakon čega bi posle usvajanja na vladi trebalo da bude poslat i u parlament na usvajanje.

Ko ne može da legalizuje objekat:

– Objekat izgrađen na klizištu ili od neodgovarajućeg materijala
– Objekat napravljen na površinama javne namene ili zoni zaštite kulturnog dobra
– Kada je izgrađen na udaljenosti od druge zgrade, kuće manjoj od propisane
– Kada je viši od propisanog

Potrebna dokumentacija:

– glavni projekat u tri primerka
– potvrda o pravu korišćenja, svojine ili zakupa
– dokaz o plaćenoj naknadi za gradsko-građevinsko zemljište
– plaćena administrativna taksa

Ko ima pravo na popust:

– ostavlja se lokalnoj samoupravi na procenu
– domaćinstva koja su kupovinom ili izgradnjom trajno rešavala stambeno pitanje
– vlasnici koji su uložili sopstveni novac za uređenje građevinskog zemljišta

(Izvor: B92)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *