Koliko košta da se napravi jedna kuhinja? Ovim člankom pokušaćemo da damo odgovor.

Materijali za izradu kuhinja su univer ploče, drvo ili MDF poznatiji kao medijapan. Od vrste materijala zavisi njena cena.

Cena kuhinja izvedenih od univera se kreće od 150 do 300 evra po dužnom metru. Najveće učešće u ceni ima vrsta i kvalitet okova, ručkica i naravno žičani elementi. Takođe, vrsta i debljina radne ploče (kreće se od 3 do 5 cm) utiče na cenu.

Cena kuhinje izvedene u MDF-u kreće se od 300 do 500 evra po dužnom metru. Frontovi od medijapana mogu biti furnirani ili bojeni. Za cenu od 500 evra/m’ dobićete kuhinju od medijapana u kombinaciji sa staklenim frontovima u alminijumskom ramu i sa najkvalitetnijim okovom: šarkama i klizačima.

Cene kuhinje izvedene od drveta su najskuplje i kreću se od 400 do 550 evra po dužnom metru.

Kuhinja po dizajnu Sonje Brstine

Šta sve utiče na cenu

Napominjemo da u dužni metar kuhinje ulaze i donji i viseći elementi. U ove okvirne cene kuhinja nisu uključeni električni uređaji (ploča, rerna, mašina za sudove, aspirator…).

Na cenu najviše utiču alminijumski ramovi za staklo na frontovima, kvalitet ugrađenog okova i vrste ručkica. Cena ručkica se kreću od 60 pa do 700 dinara po komadu.

Prilikom poručivanja kuhinje po meri, montaža je uglavnom uključena u cenu. Naravno, potreban vam je i dobar stolar, a da bi stolar znao kakvu kuhinju da pravi, ne bi bilo loše da angažujete i arhitektu.

Pogledajte kako se pravi kuhinja po meri:

A renoviranje kuhinje?

Planirate da renovirate celu kuhinju? U troškove ne spadaju samo stolarski radovi, već će vas pri renoviranju sačekati brojni radovi koji značajno podižu cenu celog poduhvata. U sledećem video-prilogu možete saznati šta sve treba raditi pri adaptiranju kuhinje i koliko će to da vas košta:

Korisni linkovi:

Ideje za uređenje kuhinje

Skandinavski stil je jednostavan ali u isto vreme topao. Karakteristična je bela boja što je idealan odabir za male kuhinje koje su veoma zastupljene u novogradnji. Pogledajte neke od izvedenih kuhinja: možda dobijete ideju.

Foto: via freshome; naslovna fotografija: dizajn enterijera Sonja Brstina