Lokacija planirana za novu interpretaciju naselja iz srednjeg veka; Foto: Konkursna dokumentacija
Konkursi

Konkurs za reinterpretaciju srednjovekovnog naselja kod Mojkovca

Cilj je da se uz primenu poznatih arheoloških nalazišta i pisanih podataka na novoj lokaciji od skoro 36.000 kvadrata izgradi replika istorijske naseobine.

Opština Mojkovac u Crnoj Gori raspisala je međunarodni konkurs za idejno rešenje arhitektonske reinterpretacije starog utvrđenja i rudarskog naselja u Brskovu, srednjovekovnom privrednom središtu u tim krajevima, a danas naselju u mojkovačkoj opštini.

Rok za predaju konkursnih radova je 5. april 2024. godine, dok je za nagradni fond opredeljeno 25.000 evra, od čega 13.000 otpada na prvu nagradu, 7.000 na drugu, te 3.000 na treću nagradu, dok će ostatak sume biti podeljen na dva otkupa od po 1.000 evra.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Reinterpretacija na novoj lokaciji

Kako se navodi u raspisu konkursa, predmet idejnog rešenja je reinterpretacija starog rudarskog utvrđenja i naselja Brskovo uz primenu poznatih arheoloških nalazišta u Mojkovcu i pisanih podataka, na novoj lokaciji površine 35.864 kvadratnih metara.

Uža lokacija na kojoj se može graditi  u zahvatu je urbanističke razrade PUP-a Mojkovac za koju nije donešen plan nižeg reda. Lokacija je namenjena za javne i društvene objekte, uže namensko opredeljenje sport, rekreacija i turizam kao kompatibilna namena.

Šira situacija

Nemoguća ni delimična rekonstrukcija

Postojeće arheološke lokacije utvrđenja u Brskovu sa pratećim naseljem i crkvama se nalaze u zahvatu rudnika Brskovo i zoni koja je dobrim delom degradirana u ranijim rudarskim aktivnostima u drugoj polovini 20. veka i određena za dalja rudarska istraživanja.

„Preispitivanjem aktiviranja starog rudnika je predviđeno izmeštanje arheoloških lokaliteta. Do sprovođenja tih aktivnosti ‘oživljavanjem’ predmetnih objekata, u kontekstu druge namene i savremenih trendova, kao i pratećim turističkim sadržajima i infrastrukturnim opremanjem, zadovoljile bi se kako aktuelne tako i buduće potrebe privlačenja posetilaca“ – kaže se u raspisu i dodaje:

„S obzirom na značaj rudnika i srednjovekovnog naselja Brskovo, izuzetnost položaja naselja sa tvrđavom, a nemogućnost da se ostvari bilo kakava, makar i delimična rekonstrukcija naselja i tvrđave, utiču na odluku da se pristupi specifičnom memorisanju ukupnog srednjevekovnog oblika putem njegove reinterpretacije“.

Plan Brskova s okolinom

Reinterpretirana tvrđava sa pratećim objektima pružila bi uvid u to kako su izgledale srednjovekovne tvrđave u punom sjaju.

Kako se dodaje u raspisu, ovaj postupak ima višestruki cilj: čuvanje uspomene na srednjovekovno naselje i tvrđavu Brskovo, privlačenje turista, stvaranje specifične atmosfere i edukativni karakter, s obzirom da će se maksimalno poštovati izvorni oblici, dopunjeni hipotetičkim elementima, odnosno onima za koje se može naći sličan primer iz iste epohe.

„Reinterpretirana tvrđava sa pratećim objektima pružila bi, do izmeštanja otkrivenih objekata sa izvornih lokaliteta na zakonom predviđen način, uvid u to kako su izgledale srednjovekovne tvrđave u punom sjaju, dočarao bi i približio svakodnevni život ovog perioda naše istorije današnjici i omogućio da se reinterpretirana urbana celina predstavi ne samo građanima nego i turistima“ – kaže se u dokumentaciji.

Jedno od rudarskih okana u Brskovu; Foto: Konkursna dokumentacija

Konkursni žiri

  • Sonja Simeunović-Vuković , dipl. inž. arh, predsednica žirija
  • prof. dr Svetlana Perović, dipl. inž. arh, stručna članica žirija
  • prof. dr Nađa Kurtović-Folić, dipl. inž. arh, stručna članica žirija
  • dr Vladan Zdravković, dipl. inž. arh, stručni član žirija
  • Miloš Živanović, dipl arheolog, stručni član žirija
  • mr Novica Mitrović, spec. arh, stručni član žirija
  • mr Marko Janketić, dipl. istoričar, predstavnik opštine, član žirija

Konkursni rokovi

Učesnici mogu postaviti pitanja u vezi sa konkursom do četvrtka, 15. februara 2024. godine, na adresu [email protected].

Rok za predaju radova je 23.59 h (lokalno vreme u Crnoj Gori) petak, 5. april 2024. godine, na adresu [email protected].

Rezultati konkursa biće objavljeni do utorka, 30. aprila 2024. godine na zvaničnoj internet stranici Opštine Mojkovac, gde trenutno možete preuzeti i konkursnu dokumentaciju.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *