Budući izgled Kalenić pijace
Novi objekti

Novo rešenje za rekonstrukciju Kalenić pijace

Planirani koncept zasniva se na podeli pijace na tri prostorno funkcionalno vezane celine, a koje čine natkrivena pijaca sa tezgama, gastro blok i mlečna hala sa spoljašnjim uređenjem.

Kada smo pre tri godine pisali o rekonstrukciji Kalenić pijaca naveli smo da će ona dobiti jedan natrkiveni deo dok će drugi biti otvoren. Međutim, od tog rešenja se očito odustalo pošto je na snazi novo rešenje.

Gradska uprava Beograda oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta rekonstrukcije pijace Kalenić, sa natkrivanjem dela pijace i izgradnjom lokala između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe. Kako je ranije najavljeno, rekonstrukcija će početi 2020. godine, a po završetku radova ova pijaca dobiće potpuno novi izgled.

Kao investitor projekta navodi se JP Gradske pijace, dok je za idejno rešenje bila zadužena kompanija Page Konsortium. Novo idejno rešenje za uređenje Kalenić pijace biće na javnom uvidu do 10. septembra 2019.

Kako se navodi u projektu, planirani koncept zasniva se na podeli pijace na tri prostorno funkcionalno vezane celine, a koje čine natkrivena pijaca sa tezgama, gastro blok i mlečna hala sa spoljašnjim uređenjem. Takođe se naglašava i da celine ujedno predstavljaju i faze realizovanja, s tim što faze mogu biti realizovane istovremeno ili u u različitim vremenskim fazama, piše eKapija.

Investitor projekta je JP Gradske pijace, dok je za idejno rešenje bila zadužena kompanija Page Konsortium.

Prva faza radova, odnosno prva celinu pijace je najdominantnija i čini je prostor sa tezgama, između postojećih nizova lokala koji su uz ulice Maksima Gorkog i Njegoševe.

– U ovom delu pijace planirano je natkrivanje prostora sa oko 580 tezgi, a kao deo uređenja i rekonstrukcija popločanja platoa. Planirano je maksimalno iskorišćenje postojećih kamenih ploča i uklapanje kamenih kocki u delu gde je potrebno – navodi se u dokumentaciji.

Natkrivanje ovog dela pijace je planirano konstrukcijom od čelika, krovnim ravnima koje su na različitim visinama zbog obezbeđenja protoka vazduha, kao i delova pokrivača koji se mogu dodatno otvarati u vidu krilca. Na granici kompleksa pijace ka Viškoj ulici, planiran je portal u visini konstrukcije nadstrešnice.

– Pozicijom tezgi javljaju se prostori pjaceta sa mobilijarom i česmama. Zadržava se postojeća česma kao spomen obeležje. Osvetljenje prostora sa tezgama, kao i sistem rashlađivanja obavljaće se preko nadstrešnice – piše u dokumentaciji.

Gastronomski blok

Druga faza rekonstrukcije obuhvata središnji prostor, između Mlečne hale, platoa sa tezgama i kapijama uz ulice Njegoševa i Maksima Gorkog. Prostor između kapija predstavljaće Gastronomski blok, jer će pretežna usluga biti priprema, prodaja i konzumacija hrane. Kako se navodi u projektu, rekonstrukcijom ovog dela pijace potrebno je izmestiti manji broj tezgi i ukloniti postojeće lokale.

Kalenić pijaca dobiće plato, a taj prostor je projektovan u vidu tribina za sedenje.

Treća faza, odnosno celina Kalenić pijace obuhvata uređenje platoa sa raskrsnice između ulica Maksima Gorkog i Njegoševe i taj prostor je projektovan u vidu tribina za sedenje. Planirano je formiranje pristupnih rampi ka unutrašnjem delu pijace, a u skladu sa Pravilnikom o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, kojima se osigurava nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Budući izgled Kalenić pijace

Ništa bez žute opeke

U okviru kompleksa pijace predviđene su i uređene površine u funkciji pijace, glavne komunikacije, sekundarne komunikacije i proširenja na kojima su predviđene manje uređene zelene površine sa mobilijarom. Za postojeći kompleks Kalenić pijace karakteristično je popločavanje velikim kamenim pločama. Ovaj način uređenja biće zadržan u tokom rekonstrukcije, sa zamenom dotrajalih delova kamenim kockama u različitim slojevima. Zadržava se i postojeća žuta opeka koja naglašava postojeće pravce kretanja.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *