Aktuelno, Obuke, Softver

Specijalističke studije u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu u okviru svojih aktivnosti organizuje specijalističke akademske studije pod nazivom „EDUCATE – Postgraduate Course in Water Resources in Environmenal Management“.

Sveobuhvatni cilj ovih specijalističkih akademskih studija je da podrži međunarodnu regionalnu saradnju u oblasti vodoprivrede i zaštite životne sredine. Ovaj cilj se postiže kroz obrazovanje stručnjaka iz nekoliko zemalja iz regiona koji će postati kompetentni stručnjaci i biti spremni da na profesionalan način obavljaju svoj posao i preuzimaju vodeće pozicije u oblastima kojima se bave.
Predlog za formiranje specijalističkih akademskih studija je proistekao iz višegodišnje saradnje nekoliko evropskih univerziteta i institucija na projektu EDUCATE, u oviru INTERREG III B CADSES Programme, koji je iniciran u okviru UNESCO programa rekonstrukcije naučne saradnje u jugoistočnoj Evropi.
Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu je jedan od partnera u ovom naučno-nastavnom projektu, dok su ostali partneri: Nacionalni tehnički univerzitet u Atini (NTUA) – Građevinski fakultet i Tehnološki fakultet, Univerzitet u Ljubljani – Građevinski i geodetski fakultet, Tehnički građevinski fakultet Bukurešt – Hidrotehnički fakultet i IRTCUD – Međunarodni centar za istraživanje i obuku u urbanom odvodnjavanju, pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Ove studije direktno doprinose razvoju održivih rešenja u oblasti zaštite životne sredine učeći studente strategijama koje podrazumevaju prostorni razvoj i njegove komponente u smislu održivosti. Pored akademskog rada, studenti su uključeni u istraživački rad, razvijaju komunikaciju i druge profesionalne veštine, uče da se orijentišu u mreži Evropskih akademskih institucija i što doprinosi tačnijem definisanju njihovih profesionalnih ciljeva i strategija.
Osnovni inovativni element ovih specijalističkih akadmeskih studija je tzv. e-learning komponenta. Studije su pripremljene kroz niz kompjuterskih alata za „učenje na daljinu“ koji su svi integrisani na zajedničkoj internet platformi. Ovi kompjuterski alati omogućavaju razmenu znanja između nastavnika i studenata kao i studenata među sobom.
Do sada su tri generacije studenata upisale studije. Prva generacija je upisala studije u decembru 2007. godine i u decembru 2009. godine studenti su odbranili teze.

Nastava za sledeću generaciju će početi u oktobru 2010. godine i prijavljivanje kandidata je u toku.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti Ljiljani Janković na tel. 011 337 02 06 i 321 85 30.

Prospekt specijalističkih akademskih studija možete pogledati ovde.

Plakat specijalističkih akademskih studija možete pogledati ovde. 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *