Foto: Gradnja.rs
Aktuelno

Aktivnost građevinske industrije 57% manja u poređenju sa 2009. godinom

U prvom kvartalu 2010. godine nivo građevinske aktivnosti u Srbiji bio je 57% manji nego u poslednjem tromesečju 2009. godine, navodi Institut za tržišna istraživanja (IZIT) i ocenjuje da je taj deo naše privrede sada u dubokoj recesiji.

Kako se navodi u najnovijem biltenu „Tekuća privredna kretanja u Srbiji“ koji je objavio IZIT, nedostatak novih grinfild investicija dodatno otežava položaj građevinara na tržištu i slabi njihovu likvidnost.

IZIT ukazuje i da je vrednost izvedenih radova u zgradama, u prvom kvartalu ove godine, bila manja nego u istom prošlogodišnjem periodu za čak 49,1%.

– To je upravo pokazatelj redukovanih investicija na našem tržištu, jer zgrade pretpostavljaju ne samo stambene objekte, nego i objekte namenjene organizovanju proizvodnog procesa, skladištenju, obavljanju uslužnih delatnosti i slično. Vrednost radova na ostalim građevinama, kao što su železnice, putevi, mostovi, takođe je redukovana, ali znatno slabijeg intenziteta – navodi IZIT.

Kako se ističe, zabrinjavajuće je i to da je vrednost ugovorenih radova u prvom tromesečju ove godine za čak 22,1% bila manja nego u istom periodu 2009. godine.

– To ukazuje da će se sa nekim planiranim javnim investicijama u niskogradnju kasniti i da će nedostatak novih investicija iz inostranstva odlučujuće uticati na negativnu dinamiku građevinskih aktivnosti u 2010. godini – ističe IZIT.

(Biznisnovine)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *