Banke i krediti

Kamate na stambene kredite prepolovljene u 2010. godini

Kamatne stope na stambene kredite skoro su prepolovljene u odnosu na kraj 2008. godine, kada je finansijska kriza zahvatila i Srbiju. Tako su kamate na stambene kredite indeksirane u evrima iznosile od deset do 14 odsto, dok se sada kreću od 5,3 do 9,3 odsto godišnje.

Na pad kamata stambenih kredita najviše je uticalo smanjenje euribora, evropske kamatne stope, koji je pre početka krize iznosio čak 5,17 odsto. Vrednost šestomesečnog euribora, koji poslovne banke najčešće koriste pri obračunu kamatnih stopa kredita indeksiranih u evrima, trenutno iznosi 0,998 odsto.

Banke u Srbiji nekoliko puta godišnje usklađuju svoje kamatne stope sa kretanjem euribora. Folksbanka je poslednju korekciju stopa imala u maju.

Kako su rekli u toj banci, u ovoj godini banka je u dva navrata snizila kamatne stope na stambene kredite, i to za po 0,25 odsto. Poslednja promena bila je u maju, tako da se kamatna stopa za stambeni kredit osiguran preko Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK) kreće od 5,3 odsto.

Kamate na stambene kredite spustila je i Erste banka, u martu za oko 0,7 procentnih poena. Prema poslednjoj promeni, efektivna kamatna stopa na stambene kredite u Erste banci iznosi 7,13 odsto.

Banka Inteza kvartalno koriguje kamatne stope u skladu sa kretanjem euribora. Kako su rekli u toj banci, poslednje usklađivanje bilo je 28. marta kada je kamatna stopa korigovana na dole, s obzirom da je tada vrednost euribora smanjena sa 0,98 na 0,95 odsto. Efektivna kamatna stopa za stambene kredite koji su osigurani iznosi 7,45 odsto.

Neznatnu promenu kamata u maju, ali naviše, imala je i Unikredit banka koja četiri puta godišnje usklađuje stope sa tromesečnom vrednošću euribora. Tom prilikom je, usled povećanja vrednosti euribora sa 0,661 na 0,682 odsto, kamatna stopa korigovana za 0,021 odsto.

Međutim, zbog pada dinara koji je u odnosu na evro oslabio za više od 30 odsto od septembra 2008. godine, građani Srbije nisu mnogo osetili pojeftinjenje stambenih kredita. Tako su na kraju 2008. godine, pri prosečnim kamatama stambenih pozajmica od oko 12 odsto, građani mesečnu ratu kredita računali po kursu od oko 80 dinara za evro. Danas je kamata za isti kredit oko sedam odsto, ali je evro „poskupeo“ na oko 103 dinara.

(Biznis)

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *