Banke i krediti, Dešavanja

Za legalizaciju popust 99 odsto

U sredu predstavljanje izmena zakona kojima će biti uvedene maksimalne olakšice za bespravne graditelje koji nemaju drugu nekretninu.

Izrada nacrta izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koji će omogućiti bržu i jeftiniju legalizaciju bespravno podignutih objekata privodi se kraju, a u sredu će u Vladi Srbije javnosti biti predstavljena nova rešenja.

Popust od 99 odsto imaće svi bespravni graditelji ukoliko nemaju drugu nekretninu u vlasništvu, ako objekat po članu domaćinstva ima 25 kvadrata i ukoliko nije sazidan u ekstra i prvoj zoni. Za sledećih sto kvadrata plaćaće se 40 odsto naknade, a za narednih sto važiće puna cena. Još, međutim, nije poznato da li je predlog Beograda o socijalnoj karti usvojen. Jer, glavni grad je zahtevao da tako veliki popust važi samo uz dokaz o malim primanjima, ili pripadnosti socijalno ugroženoj kategoriji.

PLANOVI

Lokalnim samoupravama u septembru ove godine ističe rok za izradu prostornih planova, a do 2012. trebalo bi da završe i urbanistička planska akta, izjavio je u Beču Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje. Beograd bi, kao grad, koji privlači najviše investicija, trebalo tokom proleća da završi regulacioni plan.

Dakle, ukoliko se u međuvremenu ništa ne promeni, četvoročlana porodica koja živi u Kaluđerici u bespravnom zdanju od 220 kvadrata i nema drugu nepokretnost u svojini legalizaciju za prvih sto kvadratnih metara platiće samo jedan odsto, sledećih sto kvadrata 40 odsto i preostalih 20 kvadratnih metara – pun iznos. Nacrtom je predviđeno i da opštine omoguće plaćanje legalizacije na najmanje deset godina. Ideja je da mesečna obaveza ne prelazi hiljadu dinara, naravno kada je reč o porodičnim stambenim objektima, a za mnoge će mesečna rata biti simbolična do svega 100 dinara.

Nacrt izmena i dopuna Zakona treba da dobije „zeleno svetlo“ Vlade, a potom i parlamenta. U poslednjih više od mesec dana proces legalizacije je gotovo obustavljen zbog različitih izjava koje su plasirane u javnosti, ali pre svega najava da će postupak biti jeftiniji i brži.

PAPIROLOGIJA

Lolalne samouprave mogu u ime građana da odrade kompletnu papirologiju. U tom slučaju bi vlasnik bespravnog zdanja trebalo da potpiše ugovor sa opštinom koja će da obezbedi geodetsko snimanje, izradu projektne dokumentacije… Za kuću od sto kvadrata to je trošak od oko 300 evra, što će građani moći da plate na rate. Ministarstvo će izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predložiti smanjenje cena Republičkog geodetskog zavoda, odnosno katastra za oko 20 do 30 odsto.

(Večernje novosti)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Radovan

    A sta je s nama koji smo vec platili  legalizaciju po punoj ceni? Ispali majmuni, naravno…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *