1. nagrada – Saša B. Čvoro
Regionalni projekti

Pobedničko rešenje za novi most u Banja Luci

Prilikom izgradnje novog mosta kombinovaće se rešenja koja su osvojila prve dve nagrade, u smislu da će iz drugog rešenja biti preuzeto uređenje podmostovlja.

Autorski tim grupe banjalučkih arhitekata pobedio je na međunarodnom konkursu za idejno rešenje budućeg, velikog mosta u Docu, u konkurenciji 31 prijavljenog rada iz zemlje i inostranstva. Osnovni cilj bio je da se dobije što bolje idejno rešenje mosta, koji će u budućnosti biti jedan od prepoznatljivih simbola Banja Luke.

Pobedničko rešenje izradila je grupa banjalučkih arhitekata, i to: Saša B. Čvoro, Radovan Beleslin, Neda Medić, Maja Medić, Nebojša Jeremić, Đorđe Šebić i Zoran Uljarević koji su nagrađeni sa 20.000 evra.

1. nagrada

Most predstavlja vidikovac koji će doneti novi pogled i novu vizuru na sam Kastel, Venecija i Gradski most, ali i na buduće obrise centra grada.

Kako kaže Saša B. Čvoro u intervjuu, sam raspon kolskog mosta ne traži velike građevinske poduhvate kao što su vertikale, lukovi i slično. Način da se pešačka komunikacija produži u odnosu na kolski most, uslovila je da se tu pojavi luk, da se čitava konstrukcija digne iznad kolskog saobraćaja. I ne samo to, već da se značajno izdigne iznad vode i da, zapravo, predstavlja vidikovac koji će doneti novi pogled i novu vizuru na sam Kastel, Venecija i Gradski most, ali i na buduće obrise centra grada. To je bilo naše opredeljenje u izradi ovog rešenja, sa željom da u budućnosti napravimo prepoznatljivu vizuelnu tačku Banje Luke.

Druga nagrada

Prema rezultatima konkursa, drugu nagradu odneo je rad grupe arhitekata iz banjalučke firme Ruting, i to: Nikola Dmitrović, Jelena Savić, Radana Jungić, Aleksandra Petrović, Milijan Pantić, Borjana Malčić Savić, Vladimir Ilić i Slobodan Popadić. Za svoj rad, oni će biti nagrađeni sa 7.500 evra.

2. nagrada

Miks rešenje

Gradski arhitekta Ivan Rašković, naglasio je da će se prilikom izgradnje novog mosta kombinovati rešenja koja su osvojila prve dve nagrade, u smislu da će iz drugog rešenja biti preuzeto uređenje podmostovlja.

Novi most će povezivati centar grada sa jedne strane i naselja Obilićevo i Starčevicu sa druge strane. Taj most će biti izgrađen od gradske tržnice da bi na drugoj obali Vrbasa izašao kod sadašnje Klinike za psihijatriju. Izgradnjom ovog mosta biće znatno rasterećen saobraćaj u Banjoj Luci, a grad će dobiti novi prepoznatljivi simbol.

Stručna komisija odlučila je da otkupi još dva rada čiji su autori iz Kine i Francuske, i to Tang Đijajun iz Kine i Aleksandar Janković iz Francuske.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *