Budući izgled okoline katedrale Notr Dam; Render: Bureau Bas Smets
Urbanizam

Predstavljen dizajn za pejzažno uređenje okoline Notr Dama

Projekat sa čijom realizacijom bi trebalo da se počne 2024. godine podrazumeva uređenje prostora trga i podzemnog parkinga, ali i obnovu obale reke Sene.

Paralelno sa radovima na restauraciji čuvenog Notr Dama, koji su u toku, grad Pariz je pokrenuo konkurs za dizajn preuređenja neposrednog okruženja katedrale.

Žiri je nakon sprovedenog konkursa za pobednika krajem juna proglasio tim koji predvodi pejzažni arhitekta iz Belgije Bas Smets.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Realizacija bi trebalo da počne za dve godine; Render: Bureau Bas Smets

Povratak Parižana u srce Pariza

Projekat, sa čijom realizacijom bi trebalo da se počne 2024. godine, podrazumeva obnovu prostora trga, podzemnog parkinga, kao i arheološke kripte, trga Jean XXIII koji se nalazi iza katedrale, ali i obnovu obale reke Sene i susedne ulice.

Ovaj obiman poduhvat ima za cilj da vrati Parižane u srce Pariza i da u boljim uslovima dočeka 12 miliona turista koji svake godine posete francusku prestonicu.

Francusku prestonicu svake godine poseti 12 miliona turista; Render: Bureau Bas Smets

Trg ispred katedrale je osmišljen kao otvoreni prostor okružen zelenilom, koji će istaći istočnu fasadu Notr Dama.

Projekat koji je razvio pejzažni arhitekta Bas Smets, uz arhitektonske firme GRAU i Neufville-Gayet kao saradnicima na projektu kulturne baštine, nudi mogućnost razgledanja katedrale, kao i razvijanje ponovnog odnosa sa rekom Senom.

Trg ispred katedrale je osmišljen kao otvoreni prostor okružen zelenilom, koji će istaći istočnu fasadu Notr Dama, a okolno drveće će obezbediti hladovinu za sedenje.

Takođe, zamišljeno je da tanak sloj vode povremeno teče kako bi se ohladilo predvorje u vreme velikih vrućina, a istovremeno se stvara efekat refleksije.

Projekat nudi i razvijanje ponovnog odnosa sa rekom Senom; Render: Bureau Bas Smets

Preispitivanje javnih prostora za budućnost

„Već 800 godina Notr Dam je bio privilegovani svedok transformacije grada, a sada ponovnim razmišljanjem o njegovom okruženju preispituju se javni prostori na koje će gledati u budućnosti“ – rekao je za ArchDaily Bas Smets i dodao:

„Urbane figure kao što su predvorje, trg, trasa i obale reke, sve su prisutne oko katedrale ali na fragmentisan način. Projekat otkriva kvalitet svakog mesta i preispituje svaku od figura iz dvostrukog ugla, kolektiva i klime“.

Trg ispred katedrale trebalo bi da istakne istočnu fasadu Notr Dama; Render: Bureau Bas Smets

Bašte na jugu i postojeće drveće biće integrisani u veliki park pored reke, dužine 400 metara.

Trg iza katedrale, koji je trenutno podeljen živim ogradama, postaće obiman kontinuirani javni prostor koji se otvara prema apsidi katedrale.

Bašte na jugu i postojeće drveće biće integrisani u veliki park pored reke, dužine 400 metara, jer je planirana sadnja još 131 novog stabla.

Predloženo je da se postojeći podzemni parking, koji se nalazi ispod sadašnjeg glavnog trga, pretvori u unutrašnje šetalište i u njemu će se nalaziti prijemna zona Notr Dama od preko 3.000 kvadrata, koja će nuditi pristup arheološkoj kripti i imaće izlaz ka Seni.

Podzemna garaža biće pretvorena u zatvoreno šetalište; Render: Bureau Bas Smets

Završetak radova do 2028. godine

Počev od maja pa sve do novembra protekle godine, sprovedene su opsežne javne konsultacije o budućnosti okruženja Notr Dama.

Projekat se zasniva i na tri metode udruživanja građana, koji su intervenisali na različitim nivoima napretka u izradi projekta: primarna konsultacija, na koju je bila pozvana šira javnost, zatim građanska komisija i kolegijum građana, pozvan kao deo žirija.

Grad Pariz ima za cilj da sa realizacijom projekta otpočne 2024. godine, a da radovi budu završeni do 2028. godine.

Prijemna zona prostiraće se na preko 3.000 kvadrata; Render: Bureau Bas Smets

Grafički prilozi

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *