Rešenje sa drastičnim izmenama izazvalo je znatan gnev kod javnosti; Foto: RNDP/David Bordes
Aktuelno

Zeleno svetlo za kontroverzni redizajn enterijera Notr Dama

Jedan od sveštenika koji se zalažu za modernizaciju smiruje gnev javnosti i poručuje da u unutrašnjosti crkve oštećene u požaru neće praviti Diznilend.

Planirano renoviranje unutrašnjosti katedrale Notr Dam u Parizu dobilo je formalno zeleno svetlo krajem prošle nedelje od strane francuske Komisije za nacionalno nasleđe i arhitekturu (CNPA).

Kako je izvestila agencija Frans Pres, članovi komisije su bili zabrinuti ili su u potpunosti odbili nekoliko planiranih promena na znamenitoj gotičkoj katedrali, ali su inače bili saglasni sa različitim aspektima predstavljenog redizajna koji je izložio sveštenik Žil Druin.

Jedan od planiranih elemenata obnove koje komitet nije odmah odobrio, te je zatražio dodatne prototipove, jesu nove klupe sa integrisanim lampama, koje bi trebalo da zamene tradicionalna sedišta u katedrali, piše Archpaper.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Enterijer Notr Dama iz 2014. godine; Foto: Atibordee Kongprepan/Flickr

Ono što je vatra poštedela, biskupija želi da uništi

Naime, predloženo rešenje sa drastičnim izmenama izazvalo je znatan gnev kod javnosti, kada su vesti o tome procurile uoči prošlonedeljnog glasanja CNPA.

Šira javnost, a i brojni desničarski mediji sa obe strane Atlantika, brzo su proširili bes zbog planova da se svetski poznata srednjevekovna katedrala transformiše u nešto što su mnogi uporedili s Diznilendom.

List Le Figaro je objavio otvoreno pismo pod naslovom: „Ono što je vatra poštedela, biskupija želi da uništi“. Ovo pismo je potpisano od strane 100 javnih ličnosti iz različitih sfera, koji su ujedinjeni protiv predloženih izmena.

Otac Druin želi da katedralu učini još udobnijom za vernike; Foto: Pixabay.com

Planirano je i da osvetljenje bude mekše i stvara intimniju atmosferu, dok bi biblijski tekstovi na različitim jezicima bili projektovani na zidove katedrale.

Otac Druin je sa druge strane branio modernizaciju i rekao da ona neće doneti „radikalnu transformaciju“, već će jednostavno učiniti da Notr Dam bude još gostoljubivije mesto za bezbroj međunarodnih posetilaca koji svake godine posećuju ovo sveto parisko parče zemlje.

On je dodao da rekonstrukcija ima za cilj da katedralu, koja je nebrojano puta menjana tokom obnova u svojoj 850 godina dugoj istoriji, učini udobnijom za savremene vernike i one koji prisustvuju svečanostima u katedrali.

Planirano je i da osvetljenje bude drugačije organizovano, tako da bude mekše i stvara intimniju atmosferu, dok bi biblijski tekstovi na različitim jezicima bili projektovani na zidove katedrale.

Takođe, cirkulacija posetilaca bila bi rekonfigurisana, tako da se primarno koristi prednji ulaz umesto bočnih, a javne umetničke instalacije bile bi izložene u retko korišćenim ispovedaonicama Notr Dama iz 19. veka.

Enterijer se redizajnira pod upravom crkvenih zvaničnika; Foto: Pixabay.com

Nemojte misliti da ćemo napraviti Diznilend

U razgovoru za New York Times, Patrik Šove koji služi kao rektor Notr Dama, takođe je stao u odbranu planova za modernizaciju enterijera katedrale.

„Ideja je da vernici ili posetioci prvo budu zapanjeni veličinom i lepotom Notr Dama“, rekao je on i dodao da predložene promene imaju za cilj „da donesu malo više smisla za posetioce“.

„Nemojte misliti da ćemo napraviti Diznilend“, istakao je Šove za američki list.

Za razliku od enterijera, koji se redizajnira, odnosno modernizuje pod upravom crkvenih zvaničnika, spoljašnja arhitektura Notr Dama se obnavlja pod pokroviteljstvom Vlade Francuske i „neće se pohvaliti modernom obnovom“, već će se težiti restauraciji strukture na način da joj se vrati izgled kakav je bio pre požara.

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *