Najbolje oružje za mir; Foto: Bjørnar Øvrebø
Urbanizam

Klupa mira koja podstiče na razgovor i zbližavanje

Inspirisani citatom Nelsona Mendele da je najbolje oružje sesti i razgovarati, klupa koja sada stoji ispred Nobelovog centra za mir u Oslu dobila je i zvanični naziv The Best Weapon (Najbolje oružje).

Čuvena arhitektonska firma Snohetta, poznata po značajnim arhitektonskim delima širom sveta, udružila je snage s druge dve norveške firme, proizvođačem aluminijuma Hydro i proizvođačem mobilijara Vestre, kako bi zajedno kreirali klupu mira – urbani mobilijar koji simbolizuje povezivanje ljudi.

Ova nesvakidašnja klupa urađena je po narudžbini Nobelovog centra za mir iz Osla i njena ulogu se izdiže iznad standardnog urbanog mobilijara. Ona simbolično predstavlja i most između nacija, ali i osmeh koji podstiče ljude na zbližavanje.

Ovo nije obična klupa, ovo je klupa mira; Foto: Bjørnar Øvrebø

Struktura samo središnjim delom dodiruje tlo, pa je nezgodno da neko odluči da sedi na kraju klupe, te ona zaista podstiče zbližavanje.

Inspirisani citatom Nelsona Mendele, prvog demokratski izabranog predsednika Južne Afrike, da je najbolje oružje sesti i razgovarati, klupa je dobila i zvanični naziv The Best Weapon.

Klupa čiji je dizajn je vođen idejom o postizanju jedinstva između naroda, postavljena je prošlog meseca na ulazu u Ujedinjene nacije u Njujorku u vreme kada se odvijalo 74. zasedanje Generalne skupštine UN.

„Klupa mira“ stvara platformu za interakciju ljudi. Ona je ultimativni pokretač razgovora, imajući u vidu njenu formu kojom podstiče ljude sa sede i razgovaraju.“ – rekao je za Curbed Jan Christian Vestre, direktor Vestrea.

„Budući da je klupa rezultat saradnje četiri norveška entiteta, ona pokazuje šta se to može postići kada se kultura, dizajn i proizvodnja udruže.“ – dodao je Jan.

Klupa teška 370 kilograma i duga 6,4 metra napravljena je u Norveškoj, zatim eloksidirana u Švedskoj, a tek onda je usledio njen transport u Njujork u drvenom sanduku koji je specijalno napravljen kako bi klupa u jednom komadu stigla na lokaciju.

Ne možete sesti na kraj; Foto: Bjørnar Øvrebø

Struktura samo središnjim delom dodiruje tlo, pa bi zaista bilo nezgodno da neko odluči da sedi na kraju klupe, te ova činjenica zaista podstiče ljude da sede neposredno jedni uz druge, što bi trebalo da podstakne njihov razgovor.

Klupa je pre dva dana premeštena na svoju trajnu lokaciju u blizini Nobelovog centra za mir i Gradske kuće u Oslu, gde se svake godine dodeljuje Nobelova nagrada za mir.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *