Aktuelno, Saloni

Kako su nekad izgledali gradovi Jugoslavije

U evropskoj prestonici kulture 2012. otvara se velika izložba projekta Nedovršene modernizacije, a donosi prekrasne fotografije arhitektonskih rešenja iz Jugoslavije.

Otvarenje izložbe ‘Nedovršene modernizacije: između utopije i pragmatizma’ u Mariboru 10. februara, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, veliko je finale dvogodišnjeg istoimenog istraživačkog projekta. Projekat, kojeg je pokrenulo Udruženje hrvatskih arhitekata u saradnji s Oris-kućom arhitekture (Zagreb), Muzejom za arhitekturu i dizajna (Ljubljana), Umetničkom galerijom Maribor (Maribor), Društvom arhitekata Beograda i Koalicijom za održivi razvoj (Skopje), se kroz niz istraživanja, konferencija i izložbi bavio prostorima koje je stvorio ‘socijalistički napredak’ u bivšoj Jugoslaviji te pokušao utvrditi šta se s tim prostorima dogodilo nakon sloma zajedničke države i nestanka socijalizma.

Na izložbi će biti predstavljeni arhitektonski projekti i veliki urbanistički planovi koji su obeležili jugoslovensko-socijalističko razdoblje te će se usredotočiti na prekretnice i vizije (nedovršene) modernizacije gradova za vreme socijalizma. Izložba je usredotočena na planiranje grada kao jedno od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije te na ulogu arhitekture u toj proizvodnji.

Za vreme socijalističke Jugoslavije, modernizacija se jednostrano predstavljala kao svakodnevno kolektivno postignuće koje ima za cilj pokazati napredak radničkog samoupravljanja. Tako je život u Jugoslaviji bio obeležen megalomanskim, gotovo utopijskim projektima na području industrije, energetike, prometne logistike, urbanizma.

Pogled na Palatu Federacije, Beograd
Ferantov vrt, Ljubljana

 

S druge strane, danas je ta socijalistička utopija često sinonim za ‘iskonski greh’ neprikladnih ekonomskih struktura, ekoloških problema i društvenih sukoba. Ovaj projekt će pregledati i predstaviti karakteristične arhitektonske i urbanističke prakse iz socijalističkog razdoblja u odnosu na društveni kontekst u kojemu su nastale i definirati njihov trenutačni izgled i karakter.

Obuhvativši jelokupni rad mladih istraživača iz Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, izložba se, uz estetska i tehnološka dostignuća arhitektonskih i urbanističkih projekata, bavi i društvenom perspektivom procesa koji su uticali na razvoj, trajanje i krah Jugoslavije.

Trg revolucije, Ljubljana
Odmaralište, Krvavice

 

Relevantnost odabranih projekata se procenjivala na temelju doprinosa tih dostignuća u oblikovanju javne sfere. Jedan od ciljeva projekta bio je i preispitati međunarodno prihvaćeno opšte verovanje o razdoblju urbane modernizacije u bivšoj Jugoslaviji te promovirati različitost kulturnih identiteta u regiji.

Izložba će predstaviti brojne arhitektonske projekte, u rasponu od turističkih eksperimenata na jadranskoj obali, koncepata za nove gradove i izložbene paviljone na međunarodnim izložbama, do zloglasnih javnih građevina i istorijskih spomenika u republikama bivše Jugoslavije od 1948. do 1980.

 

Cerkev v Kosezah, Ljubljana
Hotel Solaris, Šibenik

Izložba je u Modernoj galeriji u Mariboru otvorena do 22. aprila.

(tportal)

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *