Najzanimljivije zgrade sa Mapa gradilišta
Aktuelno, Izdvojeno

TOP 10 zgrada na Mapi gradilišta Srbije

Od Novog Sada, preko Beograda i Leskovca do Novog Pazara: ovo je lista od deset najinteresantnijih gradilišta na našoj Mapi.

Poslednjih godina smo svedoci masovne izgradnje širom Srbije, počev od stambenog, poslovnog i prodajnog prostora pa sve do kapitalnih infrastrukturnih projekata. Međutim, šta je to najbolje što imamo da predstavimo ili možda da uporedimo sa evropskim gradilištima?

Od skoro 1.000 lociranih gradilišta na našoj Mapi gradilišta za 2021. godinu, izdvojili smo 10 najinteresantnijih po našem izboru. Pogledajte šta je obeležilo aktuelnu građevinsku sezonu.

10. Prokop – Beograd

Projekat koji se upisao na začelje naše liste jeste kompleks železničke stanice u Beogradu, Prokop. Iako se stiče utisak da budući multifunkcionalni kompleks zavređuje bolju poziciju, treba napomenuti da se radi o idejnom rešenju koje će tek proći kroz transformaciju. Ne treba zaboraviti ni ogroman društveni značaj koji će ova stanica u budućnosti imati, s obzirom da će biti glavna železnička odrednica naše prestonice. Početak izgradnje planiran je za treći kvartal 2021. godine, a autor idejnog rešenja je privredno društvo PFB Design d.o.o.

Železnička stanica Beograd Centar

9. Palata pravde – Kragujevac

Reč je o objektu javne namene koji je upravo završen. Za ovaj objekat se može reći da se uklapa i u savremenu, ali ipak i u već poznatu arhitekturu 20. veka na našim prostorima. U 25.000 kvadrata jednostavnih, svedenih linija i izbalansiranih horizontala i vertikala, smeštene su 24 sudnice i 74 kabineta.

Palata pravde Kragujevac je završena nedavno; Foto: skyscrapercity

8. BW Terraces – Beograd

Ovo moderno zdanje na 18 nadzemnih etaža gradi se u okviru projekta „Beograd na vodi“. Među okolnim urbanim vertikalama, ova zgrada se ističe velikim staklenim površinama i razigranim, dislociranim terasama. Opisani detalji se ističu minimalnom upotrebom kolorita, što ovu zgradu čini unikatom u odnosu na susedne blokove.

Nova zgrada u projektu Belgrade Waterfront

7. Erker Inženjering – Novi Sad

Ovo smelo rešenje potpisuje arhitektonski studio Kuzmanov and partners. Planirani objekat će se graditi u ulici Pap Pavla u Novom Sadu, uz očuvanje fasade trenutnog objekta. U interesantan spoj novog i starog investiraće kompanija Erker Inženjering na jesen tekuće godine, a kako iz firme navode, nastaviće sa implementacijom Zelenog koncepta stanovanja ozelenjavanjem krova i dvorišta objekta. Više o ovom projektu pročitajte ovde.

Zgrada u centru Novog Sada po projektu Lazara Kuzmanova

6. Le Park – Leskovac

Ovim gradilištem vodimo vas na jug Srbije. Razigrani kubusi sa ozelenjenom fasadom daće prepoznatljiv pečat leskovačkoj urbanoj matrici. Iako se stiče utisak da je stambeni kompleks pozicioniran negde u Milanu, stanovnici ove mikroceline imaće priliku da uživaju i u mirisu leskovačkog roštilja.

Le Park: kao da je negde u Milanu

5. Delta Planet  – Niš

Monumentalni objekat na 40.000 kvadrata gradi se u Nišu na uglu ulica Blagoja Parovića i Bulevara Nemanjića. Otvaranje tržnog centra planirano je za 2021. godinu, a investicija od 70 miliona evra donosi 850 parking mesta, stotinu lokala i jedinstven pristup, portu koja će svojim izgledom sigurno privući pažnju ljubitelja Zvezdanih staza.

Niški Delta planet

4. Gradski stadion – Loznica

Svojevrstan zamah rekonstrukcije i izgradnje novih stadiona širom Srbije nastavlja se objektom u Loznici. Nov stadion kapaciteta od oko 8.000 mesta posedovaće fasadu lamelarne strukture, što na svojevrstan način treba da ostvari interakciju između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora i privuče posetioce svojim vizuelnim manirom. Više o ovom projektu pročitajte ovde.

Novi stadion u Loznici po UEFA standardima

3. BIGZ – Beograd

Svojevrsna izdavačka tvrđava, delo poznatog arhitekte Dragiše Brašovana, spremna je da dobije novo ruho. Ova investicija podrazumeva očuvanje autentičnog izgleda zgrade, ali i promenu namene prostora, te će investitori Aleksandar Gradnja i Marera Properties raspolagati novim poslovnim prostorom u vidu open space koncepta i kancelarija različite veličine. Sve o ovom projektu pronađite ovde.

Osvežen izgled kultnog BIGZ-a; Foto: Remorker Architects

2. Džamija – Novi Pazar

Još jedan interesantan projekat gradi se na jugozapadu Srbije, ovaj put u Novom Pazaru. Reč je o džamiji i islamskom kulturnom centru Gazilar. Autor projekta je studio NOVA dpi koji je u okviru ovog kompleksa planirao školu Kur’ana, biblioteku i četiri hatarhane. Monumentalna obrada eksterijera, mnoštvo detalja i neizostavne arabeske pozicionirali su ovaj objekat visoko na našoj top listi.

Džamija u Novom Pazaru uskoro će biti završena

1. Naučni Institut Biosens – Novi Sad

Ubedljivo, prvo mesto je zauzela zgrada Instituta Biosens u Novom Sadu. Radi se o nesvakidašnjem objektu koji se izvodi uz upotrebu seizmičkih izolatora i apsorbera. Karakterističan arhitektonski izraz postignut je kombinacijom metalnih konstrukcija i staklenih portala, ali i jednostavnim, oštrim konturama i uglovima. Svojim bezvremenskim vizuelnim identitetom zgrada će osvežiti novosadski Univerzitetski kampus i adekvatno ga približiti posetiocima Sunčanog keja. Sve o ovom projektu pročitajte ovde.

Zgrada instituta Biosens otporna na vibracije

Mapa gradilišta i u Excel formatu

Izbor ovih gradilišta je naš, a vi možete da posetite našu Mapu gradilišta i pogledate koji to projekti nisu ušli u naših TOP 10.

Za detaljnije informacije možete da se besplatno registrujete, a ukoliko želite da preuzmete mapu u obliku Excel tabele sa podacima o investitoru, izvođaču, projektantu, možete da se prijavite po promotivnoj ceni od 36.000 dinara godišnje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

5 komentara

 1. arhitekta

  zar nije Delta Planet u Nišu već otvoren?

 2. miksaaa

  Jeste otvoren, to sam i ja hteo da prokomentarisem. Mada nije autor kriv, skoro ni jedne vesti ne izvestavaju o Nisu tako da je tesko da bi covek mogao da zna.

 3. Apanaza

  Dzamija izgeda bas dobro

 4. markoni

  Gde je West 65 Tower, Kula Belgrade?
  Inace za BW Terraces stoji pogresan, stari render.

 5. Vladimir

  Le Park u Leskovcu je jedna od lošijih primera u poslednjih nekoliko godina… Kvalitet gradnje je očajan, dok su osnove kritične po više stavki. Na primeru stana od 95m2, postoji čak više od 20m2 balkona/lođa. Kupujete stan od 95m2 a zapravo imate očajan raspored u 75m2…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *