Izgled rekonstruisane Interne klinike Kliničkog centra Vojvodine. Foto: Gradnja.rs
Domaći i regionalni projekti

Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu dobio novo ruho

Dok se pripremaju novi radovi u okviru zdravstvenog kompleksa u Novom Sadu, zgrade Interne klinike i Neurohirurgije potpuno su rekonstruisane.

Pandemija koronavirusa još jednom je pokazala koliko je ulaganje u zdravstveni sektor važno i to ne samo kroz investiranje u nove objekte već i u održavanje postojećih. Klinički centar Niš je završen, u toku je rekonstrukcija i dogradnja Kliničkog centra Srbije, očekuje se investicija u KC Kragujevac, a veliki posao urađen je i u Novom Sadu na Kliničkom centru Vojvodine koji je ceo obuhvaćen projektom rekonstrukcije.

Dok čekamo početak rada na blokovima B i C Urgentno dijagnostičkog centra, koji obuhvata površinu od 33.000 hiljade kvadrata, obišli smo dva objekta koja su potpuno rekonstruisana tokom 2020. godine: zgrade Interne klinike i Neurohirurgije.

Ventilisana fasada i protivpožarno stepenište Interne klinike KCV. Foto: Gradnja.rs

Interna klinika – novo ruho

Prilikom rekonstrukcije zgrade, koja je 60-tih godina prošlog veka građena kao bolnica, ona je za početak bila potpuno ogoljena do konstrukcije fasadnih zidova, pa su svi slojevi i sve završne obloge ponovo izvedene, ističe Nebojša Mihaljev, glavni projektant rekonstrukcije i nadzor na izvođenju radova.

Rekonstrukcijom je obuhvaćen kompletan objekat. U objektu su smeštene četiri klinike i hematologija, kao najzahtevniji i najsloženiji prostor koji je zahtevao najstrože uslove. Prilikom projektovanja i izvođenja, vođeno je računa da se ugrade kvalitetni materijali koji zadovoljavaju visoke zahteve koji su potrebni u medicinskim objektima. Objekat je protivpožarno rešen u skladu s važećim zakonom, što je za rekonstrukcije starijih objekata uvek posebna tematika koja zahteva dodatna rešenja.

Urađena je ventilisana fasada, Alubond na potkonstrukciji dok je za termoizolacioni sloj postavljena kamena vuna i paropropusna folija. Ova materijalizacija odabrana je kako bi se objekat što što bolje uklopio sa zgradom Urgentnog centra sa kojim je povezana toplom vezom – pasarelom.

Za fasadnu stolarija na Internoj klinici izabrani su aluminijumski profili sa termoprekidom, dvostrukim staklom punjenim plemenitim gasom, a izvedene su i automatske žaluzine s daljinskim upravljanjem. Za krovni pokrivač izabran je profilisani trapezni lim.

Fasada Interne klinike je izvedena tako da se uklopi sa zgradom Urgentnog centra sa kojim je povezana toplom vezom. Foto: Gradnja.rs

Za fasadu je izabran Alubond kako bi se zgrada što bolje uklopila sa Urgentnim centrom sa kojim je povezana pasarelom.

Podovi u rekonstruisanoj zgradi interne klinike su različiti tipovi PVC podova u zavisnosti od namene prostorije, i to proizvođača Forbo sa njihovim proizvodima Sphera Element, Shure Step i ostali, dok su plafoni, u zavisnosti od namene prostorije, tipa Armstrong Q Clip-Bioguard, Armstrong Sahara Board i monolitni gips-kartonski plafoni.

Osnova sprata objekta Klinike internih bolesti

Grejanje na toplotne pumpe

Unutrašnja vrata u Internoj klinici izvedena su sa aluminijumskim plastificiranim štokovima dok su krila završne obrade u vidu HPL-a.

Objekat se hladi i delimično greje centralnim klima sistemom (fan-coil + centralna spoljašnja jedinica), a primarni način grejanja je radijatorsko grejanje preko dve toplotne pumpe. Postoji i daljinsko toplotno grejanje kao rezervno grejanje. Izveden je kompletno nov razvod mašinskih instalacija i zamenjena su sva grejna tela kao i kompletne instalacije jake slabe struje i dojave požara. Rekonstruisana je kompletno vodovodna, kanalizaciona i hidrantska mreža.

Unutrašnjost Interne klinike KCV. Foto: Gradnja.rs
Prozori sa automatskim žaluzinama. Foto: Gradnja.rs
Prozori sa automatskim žaluzinama. Foto: Gradnja.rs
Ventilisana fasada na potkonstrukciji. Foto: Gradnja.rs
Ventilisana fasada na potkonstrukciji. Foto: Gradnja.rs
Ulaz u kliniku za Interne bolesti. Foto: Gradnja.rs
Ulaz u kliniku za Interne bolesti. Foto: Gradnja.rs

Neurohirurgija – zadržavanje autentičnog izgleda

Zgrada Neurohirurgije u Kliničkom centru Vojvodine sagrađena je početkom 20. veka i nije bila zidana u funkciji bolnice. Međutim, ovaj objekat je pod zaštitom i stoga je zadržao autentičan izgled. Originalni fasadni ukrasi oko prozora kao i stakleni mural na prednjoj fasadi sačuvani su i obnovljeni prilikom rekonstrukcije, kaže za naš portal Mihaljev koji je i na ovom objektu bio glavni projektant rekonstrukcije i nadzor.

Rekonstruisan objekat neurohirurgije u KCV. Foto: Gradnja.rs

Originalni fasadni ukrasi oko prozora kao i stakleni mural sačuvani su i obnovljeni prilikom rekonstrukcije.

Dotrajala fasadna stolarija zamenjena je za odgovarajuću novu, a objekat se hladi i greje centralnim klima sistemom (fan-coil + centralna spoljašnja jedinica), a primarni način grejanja je radijatorsko preko podstanice u objektu. Izvedene su kompletno instalacije jake slabe struje i dojave požara, a rekonstruisana je kompletna vodovodna, kanalizaciona i hidrantska mreža.

Objekat Neurohirurgije je prilikom rekonstrukcije zadržao autentičan izgled. Foto: Gradnja.rs

Nova, a stara fasada

U objektu Neurohirurgije primenjeni su PVC podovi i to Forbo Colorex SD2, dok je unutrašnja stolarija aluminijumska bez termo prekida. Krov je od plastificiranog rebrastog lima.

Prilikom rekonstrukcije, i ovaj objekat je ogoljen do konstrukcije fasadnih zidova, a potom su svi slojevi i sve završne obloge ponovo izvedene.

Obnovljena zgrada Neurohirurgije u Novom Sadu; Foto: Gradnja.rs

Nije kraj radovima

Nakon obnove zgrada Interne klinike i Neurohirurgije, na red dolazi dogradnja lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra Kliničkom centru Vojvodine na kojoj će se nalaziti hirurški blok sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne i poluintenzivne nege i stacionar sa ukupno 348 kreveta. Vrednost radova je 28,5 miliona evra, a za izvođača radova izabran je Konzorcijum „Ge-Ha Holding“ iz Ljubljane i Delta Inženjering iz Beograda koji imaju rok od 29 meseci za završetak nedavno započetih radova.

Potom sledi nadgradnja mnogih objekata, uklanjanje dotrajalih zgrada, izgradnja tri garaže, pravljenje puno površina za pešake i ostalih radova predviđenih Planom generalne regulacije prostora za Klinički centar Vojvodine koji je bio na Javnom uvidu do 30. decembra 2020. godine.

Faktografija Interna klinika

  • investitor: Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije
  • površina: 5.348 m2
  • naručilac: Klinički centar Vojvodine
  • izvođač: GAT doo
  • projektant i stručni nadzor: ING81ARHITEKTURA doo

Faktografija Neurohirurgija

  • investitor: Klinički centar Vojvodine
  • površina: 1.833 m2
  • izvođač: Intec doo Novi Sad
  • projektant i stručni nadzor: ING81ARHITEKTURA doo

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *