Kuća od tamne opeke; Foto: Miran Kambič
Regionalni projekti

Mala zgrada u Ljubljani s velikim zadatkom

Može li novi stambeni objekat uspeti da postavi temelje za vraćanje starog sjaja naselju u slovenačkoj prestonici?

Rožna Dolina dugo je bila poznata kao najprestižnija lokacija za izgradnju stambenih vila u glavnom gradu Slovenije. Međutim, tridesetih godina prošlog veka u naselju su sve više počeli da niču nekvalitetni i neprilagođeni objekti. Danas su te, pritom loše održavane kuće, okružene zaraslim baštama i neuglednim radionicama što generalno utiče na estetiku, kao i funkcionalne i higijenske uslove ove nekada važne urbane četvrti.

Degradiranje ovog dela Ljubljane otpočeto je pre oko 60 godina opsežnim rušenjem postojećeg urbanog tkiva i izgradnjom masivnih stambenih blokova u kvartu u kojem su inače preovlađivale vile. Danas, u ovom bloku počinju da niču nove zgrade bilo u obliku urbanih vila ili objekata jednoporodičnog stanovanja.

Foto: Miran Kambič

Kuća od 550 metara kvadratnih izgrađena je na mestu nekadašnje oronule stambene zgrade.

Uprkos nedostatku jasne prostorne vizije i šire strategije za ovo područje, naselje postepeno dobija savremene objekte koji dižu nivo kvaliteta kako životnog standarda tako i urbanog tkiva naselja. Jedna nova svetla tačka, ipak, možda posluži kao dodatna motivacija da se Rožna Dolina preporodi.

Novi rezidencijalni objekat u formi dvojne kuće, postavljen na dugačkoj i uskoj parceli, potpisuje firma Arhitektura-Office for Urbanism and Architecture. Nova zgrada, zvana Double Brick House, od 550 metara kvadratnih dizajnirana je za dve petočlane porodice i izgrađena je na mestu nekadašnje oronule stambene zgrade, kažu arhitekte za ArchDaily.

Foto: Miran Kambič

Ujednačenost ali i razigranost

Vizuelna forma zgrade je zamišljena kao monolitna, materijalno ujednačena kocka, koja je skulpturalno modifikovana prema principu segmentnog oduzimanja.

Fasadna obloga od tamno smeđe opeke daje kući željenu ujednačenost u materijalizaciji, dok različiti ritmovi prozora, kao i smenjivanje otvorenih i zatvorenih površina na fasadi, nisu uticali na percepciju volumena zgrade kao monolitnog bloka, ali su joj pružili određenu količinu razigranosti.

Foto: Miran Kambič

Tamno smeđe opekea daje kući željenu ujednačenost u materijalizaciji, dok otvori daju fasadi razigranost.

Neobična građevinska parcela diktirala je razvoj projekta, te osnova kuće ima širinu od 6 metara i dužinu od 30 metara. Visina objekta je 9 metara i sadrži tri potpuno funkcionalna nivoa. Objekat sadrži dve potpuno identične stambene jedinice od po 170 kvadrata, koje su postavljene neposredno jedna iza druge tako da čine jedinstvenu izduženu zgradu.

Foto: Miran Kambič

Veliki fasadni otvori

U prizemlju su smeštene dnevne sobe sa kuhinjom i trpezarijom u otvorenom konceptu, a zahvaljujući velikim fasadnim otvorima na ovom nivou dnevna zona je dobro osvetljena.

Foto: Miran Kambič

Objekat sadrži dve potpuno identične stambene jedinice od po 170 kvadrata.

Na prvom spratu smeštene su po tri dečije spavaće sobe, kao i kupatila i radne sobe.

Foto: Miran Kambič

Master spavaća soba se nalazi na poslednjem nivou i iz nje se može izaći na prostranu krovnu terasu.

Foto: Miran Kambič

Pregovori s komšijama

Dalje formiranje šireg prostornog uređenja objekta će biti rezultat pregovora sa susedima, koji će možda u budućnosti slediti primer i želeti da obnove ili zamene dotrajale zgrade i zajedno poboljšaju opšte urbano stanje prostora.

Foto: Miran Kambič

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Osnova drugog sprata
Osnova drugog sprata

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. arhitekta

    da li fasada od pune opeke
    ili od dekorativne opeke (listala)?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *