Aktuelno

Filadelfija pretvara nadzemnu železnicu u parkove

Preko potrebna zelena površina u ovom američkom gradu stići će na krajnje neočekivanom mestu. Iznad glava!

Po ugledu na Njujork i Čikago, i grad Filadelfija uskoro kreće u pretvaranje dotrajale nadzemne železnice u zelene površine. Umesto železničkih, pragova nići će drveće, cveće i zelenilo koje je veoma falilo u ovom delu grada. Nadzemna železnica, kojoj je odzvonilo uvođenjem metroa, tako će dobiti jednu potpuno drugačiju ulogu.

filadelfija-parkovi-zeleznica-01

Nadzemni parkovi povezaće 50 blokova ovog velikog grada. Ne samo da će žitelji Filadelfije moći da uživaju u zelenim površinama već će moći i da peške, u hladu krošnji, stignu do željene destinacije.

filadelfija-parkovi-zeleznica-10

Nadzemni park će povezati brojne gradske muzeje i galerije kao što su: Philadelphia Museum of Art, Rodin Museum, Barnes Foundation kao i Community College of Philadelphia.

filadelfija-parkovi-zeleznica-03

Arhitekte će zadržati autentične materijale i vizuelnu jednostavnost postojeće mostovske konstrukcije. Preovladavaće čelik koji će biti umiren drvenim klupama, platformama i ogradama. Što se tiče vegetacije, biće zasaćena trava, nisko žbunasto rastinje ali i drveće koje će praviti hlad.

filadelfija-parkovi-zeleznica-04

Projekat je nazvan Rail Park što bi se slobodnom prevodu moglo značiti Železnički park.

filadelfija-parkovi-zeleznica-05

Od kako je uveden metro, sve manje ljudi koristilo je nadzemnu železnicu – koja u nekim delovima grada dostiže visinu trećeg sprata. Krajem 1980. saobraćanje vozova je potpuno obustavljeno.

filadelfija-parkovi-zeleznica-06

Prva faza ovog projekta trebala bi da bude realizovana 2016. godine.

filadelfija-parkovi-zeleznica-07 filadelfija-parkovi-zeleznica-08 filadelfija-parkovi-zeleznica-09 filadelfija-parkovi-zeleznica-11

Pogledajte i promotivni video ovog zanimljivog projekta:

Pogledajte i kako izgleda staza koja lebdi u dvorištu zgrade.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *