Aktuelno

Kako će izgledati rekonstruisana ulica Kraljevića Marka u Beogradu

Beogradska Ulica Kraljevića Marka uskoro će dobiti potpuno novo odelo: ulica će biti popločana kamenim pločama i kamenom kockom, dobiće drvored, klupe i novu rasvetu.

Ova ulica biće glavna pešačka veza između najvećeg putničkog čvorišta na Zelenom vencu i potpuno uređenog šetališta uz reku – Sava promenade. Ovo je jedan od projekata kojim se ostvaruje višedecenijska težnja da se iskoristi najveći prirodni potencijal srpske prestonice, a to su reke, rekao je glavni gradski arhitekta Milutin Folić za B92.

Ova ulica biće glavna pešačka veza između Zelenog venca i šetališta uz reku.

Iako nije duga, ova ulica je puna kulturno-istorijskih spomenika poput Manakove kuće, koja je danas deo Etnografskog muzeja, i kuća velikih srpskih trgovaca Luke Ćelovića i braće Krsmanović, naveo je Folić.

Ulica će biti dominantno pešačka, čime će oživeti zapušteni lokali koji su u vreme kada je ulica nastala bili centar srpske trgovine. Silaskom niz ovu vijugavu strmu ulicu pešacima će se dok koračaju po kamenim kockama postepeno otvarati pogled na rekonstruisanu i osvetljenu Zadrugu, u kojoj je danas sedište Beograda na vodi.

Ulica će biti popločana kamenim pločama i kamenom kockom, dobiće drvored, klupe i novu rasvetu. Foto: Beoinfo

Rekonstrukcija će početi na jesen i biće završena na proleće 2019.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. српски језик

    Добра идеја, подржавам је, надам се да ће то брзо и квалитетно урадити.

  2. Dina

    Da li neko zna koje je rešenje za parking u ovoj ulici? Godinama nam smanjuju broj parking mesta u ulici i sada ćemo ostati bez dragocenih 16 u ionako STRAŠNO problematičnoj zoni za parkiranje…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *