Arhitektura

Filip Stark dizajnirao „fetusni“ enterijer komercijalne svemirske stanice

Čuveni francuski dizajner Filip Stark dizajnirao je enterijer modula prve svetske komercijalne svemirske stanice koja će s prvim putnicima krenuti u svemir 2020. godine.

Privatna kompanija koja se bavi istraživanjem svemira, Axiom Space, angažovala je poznatog francuskog dizajnera za projekat enterijera smeštajne jedinice putnika koji će učestvovati u ekspediciji do Međunarodne svemirske stanice. Inspirisan lebdenjem astronauta u nultoj gravitaciji, Filip Stark je kao rešenje predstavio enterijer koji podseća na fetusni položaj, poistovećujući položaj astronauta s onim koji bebe imaju u materici.

Moja ideja je bila da se kreira udoban prostor nalik jajetu s mekim zidovima i dizajnom koji harmonično prati kretanje ljudskog tela u prostoru bez gravitacije

Za cenu karte od 55 miliona dolara, avanturisti (veoma) dubokog džepa moći će da se prijave za desetodnevnu ekspediciju do Međunarodne svemirske stanice. U ovu cenu je uključen i trening program u trajanju od 15 dana.

„Ovo je projekat iz sna za kreatora kao što sam ja, koji ima iskrenu fascinaciju za istraživanje avijacije i svemira. Moja ideja je bila da se kreira udoban prostor nalik jajetu sa mekim zidovima i dizajnom koji harmonično prati kretanje ljudskog tela u prostoru bez gravitacije.“ rekao je Filip Stark.

Stark smatra da bi putniku trebalo omogućiti da psihički i fizički jasno oseti svoju akciju plutanja u svemiru. Njegov luksuzni dizajn upotpunjuju veliki prozori zaobljenih uglova kroz koje se pruža fantastičan pogled na Zemlju, kao i stotine nano LED lampica koje menjaju boju u zavisnosti od perioda dana i udaljenosti u odnosu na našu planetu.

Osim smeštajne jedinice, Stark će dizajnirati i enterijere kabineta za posadu, kao i zone za pripremu hrane i obedovanje, piše Dezeen.

Predviđanja su da će Axiom Space Station na kraju i zameniti Međunarodnu svemirsku stanicu, koja bi trebalo da se penzioniše 2024. godine.

Foto: Axiom Space

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *