Projektujte protore u kojima će se teže širiti koronavirus; Foto: Cype
Softver

Besplatna BIM alatka za planiranje prostora koji sprečavaju širenje Covid19

Španski proizvođač softvera Cype razvio je besplatan alat za planiranje i primenu bezbednosnih mera u zgradama i na otvorenim prostorima kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

Aplikacija Open BIM Covid-19 može se koristiti za optimizaciju prostora objekata kao i za projektovanje cirkulacija i ruta za evakuaciju. Ona uzima u obzir kriterijume poput bezbednosne međuljudske udaljenosti, položaja nameštaja i postavljanja barijera. Druga faza razvoja će omogućiti korisnicima da analiziraju obrazac širenja virusa u zgradama koristeći računarsku fluidnu dinamiku (CFD), a uzimajući u obzir dijagram brzine i disperzije čestica kod kašlja i kijanja.

S ovom alatkom, moguće je optimizovati prodavnice, restorane, hotele ili poslovne zgrade.

Zasnovan na Open BIM tehnologiji i korišćenju IFC 4.0 datoteka, aplikacija Open BIM Covid-19 omogućava prezentovanje rezultata u 2D, 3D, Augmented Reality ili u virtuelnoj realnosti.

Softver takođe generiše detaljne izveštaje koji sadrže maksimalno dozvoljeni kapacitet ljudi zajedno sa grafičkom dokumentacijom za dizajn najprikladnije osnove prostora. Na ovaj način, menadžeri preduzeća, na primer, mogu da optimizuju prostor svojih objekata, bilo da su u pitanju prodavnice, restorani, hoteli ili poslovne zgrade.

Lokalizacija

Softver se može prilagoditi lokalnim propisima o bezbednosti protiv Covid-19, kako se navodi, „bilo koje zemlje na svetu i u bilo kojoj fazi“. Cype je sledio kriterijume utvrđene zvaničnim propisima u Španiji kojima se zahteva postavljanje kanti za smeće i obezbeđivanje gelova ili dezinfekcionih sredstava sa antivirusnim svojstvima za pranje ruku ili, ako je to nemoguće sprovesti, obezbeđivanje sapuna i vode.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *